Domaća štrudla s orasima: Recept za starinsku poslasticu koju vole sve generacije
Ovo je poslastica koju obožavaju sve generacije.
Donosimo vam recept za staru, najljepšu štrudlu od oraha. Njen miris jednostavno podsjeća na naše nane i bake, i njihovu neodoljivu kuhinju.
Treba vam samo malo truda za divnu poslasticu, koju možete jesti i nakon ručka. I umjesto večere. I za doručak.
Ovo je posljednji snimak helikoptera: Gusta magla uzrokovala pad, četiri osobe poginule
Sastojci:
400 g brašna
30 g kvasca
100 ml mlijeka
5 kašika šećera
3 žumanceta
4 kašike jogurta
rendana kora od limuna
prstohvat soli
Fil:
200 g mljevenih oraha
3 kašike šećera
50 ml mlijeka
Priprema:
Fil: Sjedinite mljevene orahe i šećer, a zatim prelijte vrelim mlijekom i promiješajte. Ostavite da se prohladi dok pripremate tijesto.
Tijesto: U mlako mlijeko stavite kvasac, kašičicu šećera i brašna.
Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe.
Nakon tog vremena dodajte brašno, jogurt, žumanca, šećer, rendanu koru i prstohvat soli. Promiješajte i brašnom zamijesite tijesto.
Ostavite na toplom 30-45 minuta.
Nadošlo tijesto razvucite na 5 milimetara debljine i premažite pripremljenim filom od oraha.
Uvijte štrudlu i složite u podmazan kalup.
Pecite 40 minuta u rerni koju prethodno ugrijete na 180 stepeni.
Pustite da se ohladi i prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.