Domaća kokošja supa: Specijalitet bez kojeg se nije mogao zamisliti ručak u bivšoj Jugoslaviji
Svaka domaćica ima svoj recept za domaću supu, a recept u nastavku je pogodan ako prvi put spremate.
Bez supe se ranije nije mogao zamisliti nijedan porodični ručak u bivšoj Jugoslaviji, zato je svaka domaćica imala u svojoj svesci po neki recept za ovo tradicionalno jelo na kašiku.
Domaća supa okrepljuje tijelo, daje hranljive sastojke našem organizmu.
Apel za spas Nacionalne biblioteke: Znate li da se u FBiH trenutno ne može izdati niti jedna knjiga?
Sastojci
- cijelo pile
- zelen (šargarepa, peršun, paškanat, celer)
- 1 žumance
- kisela pavlaka
- sok od limuna
- suhi biljni začin, biber
Priprema
U šerpi skuhajte povrće i pile. Kad je meso skuhano izvadimo ga iz supe (ali vodu ne prosipajte) i izdvojimo meso od kostiju, odstranimo i kožicu, a potom isjeckamo na sitne kockice. Izvaditi i povrće iz supe i isjeckati što sitnije. U bistru supu vratimo sjeckano meso i povrće. Začinimo sa dosta začina, bibera i dodamo malo kisele pavlake, žumance i sok od limuna. Krčkamo još malo i supa je spremna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.