Doktor savjetuje: Ovaj dnevni napitak štiti od 'tihe bolesti'

1
Radiosarajevo.ba
Doktor savjetuje: Ovaj dnevni napitak štiti od 'tihe bolesti'

Istraživanje je otkrilo ozbiljnu krizu zdravlja kostiju u Velikoj Britaniji, s alarmantnim podacima koji pokazuju da svaka druga žena i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina godišnje pretrpi frakture. Osteoporoza, bolest krhkih kostiju koja pogađa više od 3,5 miliona Britanaca, prvenstveno je uzrokovana starenjem, ali i pol i genetika igraju važnu ulogu.

Ova bolest, koja je nazvana "tiha i skrivena" zbog svoje asimptomatske prirode do pojave frakture, dovodi do toga da se svake minute u Velikoj Britaniji dogodi prelom. Dr Emma Derbyshire, priznati nutricionista i autor knjiga o zdravlju, otkriva svojih pet najvažnijih savjeta za jačanje zdravlja kostiju i zglobova.

Dr. Derbyshire ističe: "S obzirom na to da se očekuje da će se stopa bolesti povezanih s kostima i zglobovima, uključujući osteoporozu, povećati zbog starenja populacije, ključno je da ljudi počnu ranije uključivati efikasne vitamine i minerale u svoju ishranu kako bi se zaštitili od potencijalnih oštećenja kostiju u budućnosti.”

Lijepa priča iz BiH: Heroina koja je spašavala ljude za vrijeme poplava dobila novi automobil

Pet savjeta za poboljšanje zdravlja kostiju

Povećajte unos kalcijuma

Hrana i napici bogati kalcijumom osnovni su kamen zdravlja kostiju. Gotovo 99 posto kalcijuma u tijelu se skladišti u kostima, pa ako u krvi nedostaje kalcijuma, tijelo će napasti kosti da bi ga pronašlo. Jedan jednostavan način da osigurate unos od 1200 mg kalcijuma dnevno je da popijete čašu mlijeka (100 mg) ili zamijenite tost s pahuljicama ili jogurtom ujutro.

Pijte dnevno čašu soka od narandže

Istraživanja sugeriraju da vitamin C ne samo da pomaže u ubrzavanju proizvodnje stanica koje formiraju kosti, već njegovi antioksidativni efekti mogu pomoći i u zaštiti kostiju od oštećenja. Dnevna čaša soka od narandže brz je i jednostavan način da dobijete dozu vitamina C, a pritom je i povoljna.

Jedite više ribe

Losos i druge vrste masne ribe, poput tune i skuše, pružaju razne hranljive tvari koje jačaju kosti. Ovo uključuje vitamin D, koji pomaže tijelu da efikasnije apsorbuje kalcijum kroz crijeva, kao i ključne omega-3 masne kiseline, koje mogu pomoći u smanjenju fraktura kostiju povećanjem mineralne gustoće kostiju.

Dodajte sjemenke i orahe u ishranu

Jednostavan način za jačanje kostiju je dodavanje sjemenki i oraha, poput sjemenki suncokreta i indijskih oraščića, u svakodnevne obroke. Sjemenke i orašasti plodovi sadrže magnezijum, koji je važan za zdravlje i gustinu kostiju, kao i cink, koji podržava rast kostiju i pomaže u sprečavanju njihova raspadanja.

Povećajte unos vitamina K

Vitamin K je ključni, često zaboravljeni nutrijent koji aktivira proteine uključene u formiranje kostiju dok pruža efikasnu ravnotežu kalcijuma za podršku metabolizmu kostiju. Ključni način da osigurate dovoljan unos vitamina K u ishrani je uključivanje više zelenog lisnatog povrća, poput spanaća, kelja, kupusa i salate, u večernje obroke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak