Medicinsko upozorenje za sve koji redovno uzimaju lijekove protiv bolova

0
Radiosarajevo.ba
Medicinsko upozorenje za sve koji redovno uzimaju lijekove protiv bolova
Foto: Pexels / Ilustracija

Mnogim ljudima uzimanje paracetamola postalo je svakodnevna rutina, bilo zbog hroničnih bolova, mamurluka ili menstrualnih grčeva. Međutim, doktori upozoravaju na opasnosti koje mogu nastati usljed prekomjernog uzimanja ovih lijekova.

Dok mnogi misle da je uzimanje paracetamola bezopasno, zapravo mogu nesvjesno uticati na svoje zdravlje na opasan način. Istraživanja pokazuju da jedan od osam Britanaca zavisi od paracetamola i uzima ga svakodnevno.

Istraživanja također otkrivaju da je konzumacija paracetamola u Velikoj Britaniji prekomjerna — svaki četvrti građanin redovno premašuje maksimalnu dnevnu dozu koja iznosi osam tableta. Oko 25 posto Britanaca pati od hroničnih bolova, a dokazi pokazuju da dugotrajna upotreba lijekova protiv bolova može imati veoma štetne posljedice.

Slučaj u BiH: Policajac priznao da je za novac pisao kazne na vozače koji nisu počinili prekršaje

Slučaj u BiH: Policajac priznao da je za novac pisao kazne na vozače koji nisu počinili prekršaje

Dr. Gerard Sinovich, glavni konsultant za bol u Alternaleafu, objašnjava: "Lijekovi bez recepta poput paracetamola su praktično 'standardni' tretman za bol u ovoj zemlji. Međutim, ne bi trebali da se koriste duže od tri uzastopna dana bez konsultacije sa ljekarom."

Evo pet štetnih efekata uzimanja svakodnevnih lijekova protiv bolova prema zdravstvenim stručnjacima:

'Bezazleni osip mi je spasio život': Djevojka (27) slučajno otkrila da boluje od opake bolesti

'Bezazleni osip mi je spasio život': Djevojka (27) slučajno otkrila da boluje od opake bolesti

1. Umor i iscrpljenost

"Jedan od najčešćih nuspojava paracetamola je umor i iscrpljenost, zbog sadržaja acetaminofena u lijeku. Ako se redovno uzima, osoba će vjerovatno često osjećati umor i pospanost."

2. Problemi sa disanjem

"Istraživanja pokazuju da često uzimanje paracetamola može značajno povećati vjerovatnoću pojave zviždanja pri disanju. Također je povezano s povećanjem simptoma astme, a efekat je veći što se više lijeka uzima."

3. Oštećenje jetre

"Oštećenje jetre može se dogoditi pri redovnom uzimanju paracetamola, čak i na ili ispod preporučene dnevne doze. Istraživanja su pokazala da paracetamol može oštetiti jetru, oštećujući vitalne strukturalne veze između susjednih ćelija u organu. U stvari, nenamjerno predoziranje paracetamolom je najčešći uzrok akutnog zatajenja jetre u Velikoj Britaniji i SAD-u."

4. Infarkt srca

"Istraživanja su pokazala da redovno uzimanje paracetamola koji sadrži natrijum može biti povezano sa povećanim rizikom od infarkta, moždanog udara, srčanog zastoja i smrti. Natrijum, koji je jedan od glavnih sastojaka soli, često se koristi da pomogne lijekovima poput paracetamola da se rastvore u vodi."

5. Plave usne i prsti

"U rijetkim slučajevima, alergijske reakcije na paracetamol mogu uzrokovati plavetnilo kože, jezika ili usana. Ostali simptomi alergijske reakcije uključuju naglo oticanje usana, usta ili jezika, kao i ubrzano disanje ili poteškoće pri disanju. Ako primjetite bilo koji od ovih simptoma nakon uzimanja paracetamola, važno je odmah pozvati hitnu pomoć."

Uzimanje lijekova protiv bolova može donijeti olakšanje, ali je važno biti svjestan mogućih dugoročnih posljedica. Uvijek se posavjetujte sa ljekarom prije nego što počnete sa svakodnevnim uzimanjem bilo kakvih lijekova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije