Devet supernamirnica koje bismo trebali jesti

Radiosarajevo.ba
Devet supernamirnica koje bismo trebali jesti

Supernamirnica sadrže  brojne hranjive tvari koje su korisne za naše sveukupno zdravlje, za zaštitu od kroničnih bolesti, uključujući rak.

Nužno je uvesti ih u svoju prehranu kako bi poboljšali svoj imunitet, detoksicirali svoje tijelo, oslobodili se stresa i mnogo drugih stvari.

To su namirnice koje sadrže visok stepen raznih vitamina, minerala i drugih komponenti koje su korisne za zdravlje. Ove namirnice imaju veliku hranjivu vrijednost i štite nas od raznih bolesti.

Ovih devet namirnica definitivno trebate uključiti u svoju prehranu.

Acai

Ovo voće pripada porodici bobica a svi dobro znamo zdravstvene  prednosti različitih članova porodici bobica. Acai nam dolazi iz južnoameričkih kišnih šuma. Smatra se da acai bobice pomažu u borbi protiv prekomjerne težine i pomažu u  anti-aging procesu. One su bogati antioksidansima u obliku antocijana koji pomaže spriječiti rak i štiti naše srce. Osim toga, acai bobice su jedan od rijetkih plodova koji sadrži oleinske kiseline koja je zdrava za srce a tu  masnoću obično nalazimo u maslinama. Acai ima više antioksidansa nego drugo bobičasto voće poput  brusnice ili jagode. Acai bobica se koristi za liječenje čireva, loše probave i mnogih drugih  infekcija. 

Goji bobice

Goji bobice su porijeklom iz Azije, tačnije iz Himalaje, Mongolije i Kine. One se jedu  diljem svijeta zbog svojih brojnih  zdravstvenih  prednosti. Goji bobice sadrže visoku razinu vitamina C, štite naše zdravlje srca, pomažu u  mršavljenju, a prema nekim istraživanjima one mogu  spriječiti rak. Goji bobice ( kada se redovno konzumiraju) postaju  lijek za mnoge uobičajene probleme: poboljšavaju vid, poboljšavaju  raspoloženje, imaju  pozitivna svojstva protiv starenja , itd, piše Priroda i društvo.

Kakao prah

Da, to je tačno. Prema nedavnim studijama, kakao prah se definitivno  može uvrstiti u skupinu super hrane. Kakao prah sadrži flavonoide koji snizuju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju mozga i srca. Jedna kašika kakaoa u prahu ima manje od 15 kalorija i gotovo je  bez masti. Tamna čokolada i kakao prah pokazuju antioksidativno djelovanje koje je jednako kao I kod acai bobica, ribizle, brusnice, borovnice itd

Alge 

Alge sadrže Omega-3 masne kiseline koje su neophodne za naše cjelokupno zdravlje. Alga je također  bogata mineralima poput kalcija, magnezija, joda, željeza, kalija i cinka. Ovo su neke  zdravstvene prednosti alge: bolje pamćenje, dobar vid, jaki zubi i kosti, zdrava štitnjača, poboljšani imunološki sustav, smanjen rizik od alergija i infekcija, niži krvni tlak itd. Osim toga, alga je korisna  za kožu i redovito konzumiranje može nam dati taj zdravi sjaj kojem uvijek težimo, a sigurno jei da poboljšava kvalitetu naše kose.

Mangosten

Njega ste vjerojatno pridružili porodici manga ali one uopće nisu u vezi. Ovo voće sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva i mogu smanjiti rizik od dobivanja raka. Mangostin je sočan, ukusan plod koji je bogat vlaknima i nema kolesterola.

Kefir

Kefir je drevni napitak koji nastao u Rusiji te se najčešće koristi u istočnoj i jugoistočnoj Europi. Kefir je dosta sličan jogurtu I blago je  kiseo. Kefir je snažniji probiotik nego jogurt; ima moćna antibakterijska svojstva koja nas štite od raznih infekcija, poboljšavaju  naše zdravlje kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze. Osim toga, kefir  poboljšava našu probavu i ublažava simptome alergije i astme. Još jedna velika prednost kefira je činjenica ga  dobro podnose čak i ljudi netolerantni na laktozu.

Avokado

Avokado  je porijeklom iz Meksika. On je odličan izvor zdravih sirovih masti. Avokado sadrži i vlakna, kalij, vitamine E i B i folnu kiselinu. Štoviše, avokado ima odličnu sposobnost koja omogućuje  tijelu da učinkovitije apsorbira masnoće topljivi hranjivih tvari kao što su alfa i beta-karoten.

Kelj

Kelj sadrži antioksidanse i vlakna. To je, također, jedan od najboljih izvora vitamina A koji promiče zdrav vid i jača imunološki sistem. Jedna  porcija kelja ima istu količinu vitamina C kao naranča. To je namirnica  bogata mineralima poput kalija, kalcija i cinka. Kelj je povrće i može  se često jer smanjuje rizik od raka, visokog kolesterola i ima protuupalna svojstva.

Kivi

Kivi je  bogat  vitaminom C i antioksidansima  pomoću kojih izbacuje toksine iz našeg tijela i tako nas štiti  od raznih bolesti i infekcija. Osim toga, kivi ima više hranjivih tvari I sadrži serotonin koji je hormon koji potiče spavanje I čini ga kvalitetnim. Znači, uz kivi je zagarantiran dobar san.

Postoji još veliki broj supernamirnica koje nismo spomenuli: borovnice, grah , cjelovite žitarice, orašasti plodovi, losos, brokula...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak