Da zasladite nakon iftara: Napravite hurmašice s pekmezom koje svima uspijevaju
Hurmašice su tradicionalna bosanska poslastica rado viđena na svakoj trpezi, a idealan su desert nakon posebno u ramazanskim danima.
Ukoliko želite da počastite goste ovim kolačem, možete ih napraviti u nekoliko različitih varijanti, obične, sa dodatkom kokosa, oraha, ili s pekmezom.
Mi vam donosimo recept za hurmašice s pekmezom.
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Sastojci:
2 jaja
2 fildžana šećera
2 fildžana ulja
1 fildžan istopljenog maslaca
2 kašike tečnog pekmeza od jabuka
4-5 kašika mljevenih oraha
Pola praška za
Brašna po potrebi, oko 12-13 šoljica
Za agdu:
6 fildžana šećera
10 fildžana vode
3 kašike pekmeza
Prvo pripremiti agdu. U posudu staviti šećer, vodu, pekmez, promiješati i pustiti da provrije. Nakon 15 minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. Pjenasto umutiti jaja sa šećerom.
Dodati ulje, maslac, pekmez, prašak za pecivo, orahe, sve promiješati, pa postepeno dodavati brašno dok se ne dobije srednje mekano tijesto koje se ne lijepi za posudu.
Malo nauljiti ruke, odvajati male loptice tijesta, oblikovati hurmašice i redati ih u namašćen pleh.
Peći na 180°C oko 20 minuta, dok blago ne porumene. Vrele hurmašice zaliti sa hladnom agdom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.