Da li znate koja namirnica smanjuje količinu holesterola i poboljšava san?
Ukoliko imate problema sa holesterolom ili nesanicom - ovo je namirnica koju trebate unijeti u svoju ishranu
Orasi su hranjivi plodovi koji su zbog svog bogatog sadržaja omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i proteinima, i mnogima su omiljena grickalica za ponijeti kao zdrav međuobrok. Osim toga, tradicionalno su poznati kao sastojak mnogih slatkih i slanih jela, dajući im ugodan i blago gorak okus. Međutim, ova se moćna namirnica pokazala djelotvornijom kada se potapa. O čemu je riječ?
Moć potapanja
Mnogima već uobičajena praksa potapanja badema preko noći, a posebno onima koji prave sami svoje mlijeko, nije nimalo strana. Razlog zbog kojeg se bademi potapaju je zato što se u ljusci nalazi velika količina tanina i kiselina koje mogu smanjiti apsorpciju hranjivih tvari. Stoga će oni osjetljivijeg želuca, bez prevelikog oklijevanja posegnuti za ovom metodom potapanja kako bi mogli bez boli uživati u grickanju ovih zdravih grickalica. No, jeste li ikad čuli za metodu potapanja oraha? Prema zdravstvenim stručnjacima, potapanje ovog orašastog ploda u ljusci povećava njegov okus i sveukupne zdravstvene dobrobiti. U nastavku donosimo još neke, manje poznate dobrobiti korištenja ove metode.
Sindikat radnika trgovine BiH tvrdi: Tržni centar u bh. gradu radi uprkos neradnoj nedjelji
Prednosti potapanja oraha
- Smanjuje sadržaj fitinske kiseline
Potapanje oraha preko noći može pomoći u smanjenju sadržaja fitinske kiseline koja je u osnovi antinutrijent koji može ometati apsorpciji esencijalnih minerala iz hrane kao što su kalcij, željezo i cink. Metoda potapanja dodatno pomaže u poboljšanju probavljivosti oraha, piše Živim.
- Bolja apsorpcija hranjivih tvari
Drugi glavni razlog zašto potapanje oraha može biti izvrsno za cjelokupno zdravlje je bolja apsorpcija hranjivih tvari, zdravih masti i antioksidansa.
- Smanjuje nivo holesterola
Orasi su prirodno bogati mineralima poput magnezija i mangana te zdravim mastima koje pomažu u poboljšanju zdravlja srca. Potapanje i konzumiranje oraha preko noći može pomoći u povećanju zdravih masnoća i smanjenju nivoa LDL-a.
- Olakšava probavu
Zbog teže probave, orasi s ljuskom mogu predstavljati izazov za osobe s probavnim i crijevnim problemima. Međutim, potapanje ovog ploda u vodi i konzumacija tako obrađenih čini ih lako probavljivim.
- Smanjuje gorčinu
Potapanje oraha može pomoći u smanjenju gorčine, čineći ih još ukusnijima.
Ovaj napitak će vam pomoći da brzo zaspite? Pravi se od sastojaka koji će vas iznenaditi
- Lakše je za žvakanje
Potapanje omekšava teksturu oraha što može biti izrazito korisno za one osobe koje imaju problema sa zubima ili one kojima je teško jesti tvrde orašaste plodove, prenosi Živim.
- Poboljšava san
Potopljeni orasi sadrže melatonin, hormon koji reguliše san. Njihova konzumacija može pridonijeti kvalitetu sna pomažući vam pritom da se osjećate odmornije.
- Svestranost
Potapanje oraha čini ih svestranijima i mogu se koristiti na više načina u kuhinji. Od pravljenja smoothieja do deserta. Ovako tretirani, varivima daju gustoću i bogatiji okus.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.