Da kuhinja zamiriše na tradiciju: Najbolji recept za njegovo veličanstvo - bosanski lonac
Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine i kulinarski specijalitet.
Historičari kulinarskih prilika pretpostavljaju da jelo ima dugu tradiciju, a da porijeklo najvjerovatnije vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se spremao kao tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara. Recept i sastojci bosanskog lonca mogu se u određenoj mjeri razlikovati uglavnom u zavisnosti od regije do regije, ali u svakom slučaju ovo jelo je kombinacija mesa i povrća.
Do današnjih dana jelo je pretrpjelo znatne promjene – prvotno se pripremalo u puno skromnijem izdanju, ali je u osnovi to i danas tipičan složenac, kakav poznaju i ostale kuhinje Mediterana.
Objavljen snimak iz Novog Sada: Ljudi sjedili na klupama kada se dio konstrukcije obrušio na njih
Sastojci (za 8 – 10 osoba):
- 500 – 700 g junećeg, telećeg, ovčjeg ili jarećeg mesa - po želji,
- 1 mala glavica kupusa – isjeći je na 8 do 10 dijelova,
- 1/2 kg krompira – isjeckanog na kocke,
- 1/2 kg tikvica,
- 300 g graška,
- 4 glavice luka – isjeći svaku na 4 do 6 dijelova,
- 4 velike mrkve – 2 isječene na kolutove i 2 izrendane,
- 4 ploda bamije – isjeckane na kolutove,
- 3 velike crvene paprike ili babure,
- 3 paradajza – isječeni na krupne komade,
- 2 velika peršuna sa sve listovima – isječeni na kolutove,
- 1 glavica bijelog luka,
- 1 kašika soli,
- 1 kašika slatke mljevene paprike,
- 1 kašičica bibera
Priprema:
Meso isjeći na komade i propržiti s crvenim lukom da dobije šmek i pusti mast. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju dodati začine i preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.
Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj, ali pravoj vatri. Na umjerenoj temperaturi krčkati 3 do 5 sati.
Tajna za dobar Bosanski lonac je u nekoliko jednostavnih stvari:
- Keramička posuda za kuhanje ili kazan
- Količina namirnica – što više to bolje
- Krčkanje na tihoj vatri – što duže to bolje
- Masno meso u dovoljnoj količini
U bosanski lonac neko dodaje i sirće, ali to nije originalni bosanski recept.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.