Crvene ribizle višestruko korisne: Prepune vitamina, vlakana i proteina

Radiosarajevo.ba
Crvene ribizle višestruko korisne: Prepune vitamina, vlakana i proteina
Ukusna i ljekovita crvena ribizla sadrži ugljikohidrate, vlakna i proteine.

Prebogata je karotenom koji u organizmu sintetizira vitamin A, važan za zaštitu sluzokože i pospješivanje razmjene materija na ćelijskoj razini.

Bobice sadrže čak polovinu dnevnih potreba vitamina C, zbog čega se preporučuje kod avitaminoze.

Visoke koncentracije vitamina C čine da je ova voćka izuzetan antioksidans koji pomaže u sprečavanju različitih oblika karcinoma.

Dobar je i izvor vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, jer aktivira osteokalcin koji pomaže ugradnju kalcija u kosti.

Osigurava i zdravo zgrušavanja krvi kao zaštitu kardiovaskularnog sistema, pospješuje rad crijeva i ubrzava oporavak poslije hirurške intervencije.

Bobice crvene ribizle otvaraju i apetit, jačaju organizam i štite ga od nagomilanih štetnih materija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak