Čorba od ovog podcijenjenog povrća savršena je za zimu, a jednostavno se priprema
Bogata vodom, vlaknima, mineralima i vitaminima, cvjetača je pomalo podcijenjena namirnica, no izvrsna je za pripremu vrlo ukusnih jela.
Cvjetača ili karfiol je iznenađujuće dobar izvor vitamina C, ali mjerica ovog povrća sadrži i nekoliko grama vlakana, plus kalij i folat, dakle prava je riznica zdravlja.
Prepuna je važnih hranljivih sastojaka te potiče imunitet, a bogata je i vitaminom B, magnezijem i niacinom, što je dobro za krv i zdravlje kostiju.
Gušimo se i večeras: Pogledajte kako izgledaju sarajevske ulice pod velom magle
Tokom hladnijih mjeseci za mnoge su najdraže opcije upravo fine i okrepljujuće čorbe.
Ovo nutritivno bogato povrće nerijetko je nepravedno zapostavljeno te ga mnogi vrlo rijetko konzumiraju.
Zasladite svoj dan na najbolji način: Probajte ukusni puding sa Nutellom koji će vas oduševiti
Čorba od karfiola
Sastojci:
- 400 g karfiola
- 2 krompira
- luk
- 300 g šampinjona narezanih na ploške
- 1,5 litara vode
- 8 tankih kriški hljeba
- kiselo vrhnje
- sol, crni biber
- maslinovo ulje
- svježi peršin
Priprema:
Krompir narežite na komade, ogulite luk i nasjeckajte ga na kockice. Karfiol razdvojite na cvjetove. Zagrijte ulje i prodinstajte luk, krompir, karfiol i 200 grama šampinjona. Posolite, pobiberite i polijte vodom.
Poklopite i ostavite da kuha oko 25 minuta. Zatim izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremoznu strukturu.
U tavu ulijte malo ulja i ispecite ostatak gljiva, posolite ih i pobiberite.
U međuvremenu tostirajte kriške hljeba za posluživanje uz vrhnje - u koje možete dodati malo naribanog sira, ali nije obavezno, piše tportal.
Dodajte malo kiselog vrhnja na kraju i mješavinu začina koju najviše volite te svježe nasjeckani peršin.
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.