Čokoladni mousse koji će svakoga oduševiti: Jednostavno, brzo i neodoljivo

0
Radiosarajevo.ba
Čokoladni mousse koji će svakoga oduševiti: Jednostavno, brzo i neodoljivo

Čokoladni mousse, luksuzna i prefinjena poslastica, ne tako davno je bila privilegija malobrojnih. Nekada su je pripremali samo vrhunski šefovi, a danas je možete brzo i lako spremiti.

Sastojci:

  • 220 g crne čokolade
  • 500 ml vrhnja za kuhanje sa 20 posto mliječne masti
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Za dekoraciju:

  • 150 g svježih jagoda
  • Listići nane po potrebi

Koraci:

  • Priprema žumanaca: Odvojite žumanca od bjelanaca. Mutite žumanca na pari sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. Kada postignu željenu teksturu, sklonite s ringle.
  • Priprema čokoladne smjese: U šerpicu sipajte 500 ml vrhnja za kuhanje sa 20 posto mliječne masti i zagrijte dok ne proključa. Sklonite s ringle i dodajte usitnjenu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi, zatim dodajte smjesu od šećera i žumanaca. Sve dobro sjedinite i ostavite da se smjesa prohladi.
  • Priprema snijega od bjelanjaka: U drugoj posudi, mikserom umutite čvrst snijeg od bjelanjaka i malo soli.
  • Spajanje smjesa: U prohlađenu čokoladnu smjesu dodajte kašiku po kašiku snijega od bjelanjaka. Lagano miješajte, zahvatajući čokoladu odozdo, dok se sve lijepo ne sjedini.
  • Ohlađivanje i dekoracija: Razlijte smjesu u posude za serviranje i stavite ih u frižider da se mousse dobro ohladi. Prije posluživanja, ukrasite desert svježim jagodama i listićima nane.

Uživajte u jedinstvenom iskustvu uživanja u luksuznom čokoladnom mousse-u koji je brz, jednostavan za pripremu, ali neodoljivo ukusan!

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/tragedija-u-turskoj-helikopter-pao-na-bolnicu-ima-poginulih/572392?type=trending[/related]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak