Čokoladni mousse koji će svakoga oduševiti: Jednostavno, brzo i neodoljivo
Radiosarajevo.ba
Čokoladni mousse, luksuzna i prefinjena poslastica, ne tako davno je bila privilegija malobrojnih. Nekada su je pripremali samo vrhunski šefovi, a danas je možete brzo i lako spremiti.
Sastojci:
- 220 g crne čokolade
- 500 ml vrhnja za kuhanje sa 20 posto mliječne masti
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Za dekoraciju:
- 150 g svježih jagoda
- Listići nane po potrebi
Koraci:
- Priprema žumanaca: Odvojite žumanca od bjelanaca. Mutite žumanca na pari sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. Kada postignu željenu teksturu, sklonite s ringle.
- Priprema čokoladne smjese: U šerpicu sipajte 500 ml vrhnja za kuhanje sa 20 posto mliječne masti i zagrijte dok ne proključa. Sklonite s ringle i dodajte usitnjenu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi, zatim dodajte smjesu od šećera i žumanaca. Sve dobro sjedinite i ostavite da se smjesa prohladi.
- Priprema snijega od bjelanjaka: U drugoj posudi, mikserom umutite čvrst snijeg od bjelanjaka i malo soli.
- Spajanje smjesa: U prohlađenu čokoladnu smjesu dodajte kašiku po kašiku snijega od bjelanjaka. Lagano miješajte, zahvatajući čokoladu odozdo, dok se sve lijepo ne sjedini.
- Ohlađivanje i dekoracija: Razlijte smjesu u posude za serviranje i stavite ih u frižider da se mousse dobro ohladi. Prije posluživanja, ukrasite desert svježim jagodama i listićima nane.
Uživajte u jedinstvenom iskustvu uživanja u luksuznom čokoladnom mousse-u koji je brz, jednostavan za pripremu, ali neodoljivo ukusan!
[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/tragedija-u-turskoj-helikopter-pao-na-bolnicu-ima-poginulih/572392?type=trending[/related]
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)