Čokoladni kolač s kremastim biskvitom: Savršen spoj okusa i teksture
Ovaj kolač je prava poslastica za sve ljubitelje čokolade. Brzo se priprema, a njegov miris će ispuniti vašu kuhinju.
Iako je jednostavan za napraviti, rezultat je izuzetno ukusan desert koji će oduševiti vašu porodicu i prijatelje. Bez obzira na priliku, ovaj kolač je uvijek odličan izbor za sladokusce.
Sastojci:
Biskvit
Vasković o novim detaljima ubistva Dejana Kostića Dele: Ko je bio u restoranu prije zločina?
- 4 jaja
- 10 dkg šećera
- 20 dkg margarina
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 4 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 1 kašika šećera
Priprema:
Za izradu biskvita potrebno je žumance i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati lagano, ne mikserom).
Peći (u tepsiji cca 20x35cm) na 180°C oko 20 min ovisi od šporetu provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
Za kremu je potrebno slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (lagano miješajući) dok ne provri. Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom.
Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u frižideru stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne krema, piše coolinarika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.