Čaša ovog soka učinit će čuda za vaš organizam: Napravite ga ovako i bit će neodoljivo ukusan

0
Radiosarajevo.ba
Čaša ovog soka učinit će čuda za vaš organizam: Napravite ga ovako i bit će neodoljivo ukusan

Čak i mala djeca znaju da je povrće koje najčešće mrze jesti zapravo jako zdravo pa, ako imaju uporne roditelje, uprkos početnom protivljenju, s vremenom prihvate ideju o konzumiranju tog na oko pomalo ružnjikavog jela.

Ako su im roditelji spretni u kuhinji, vjerovatno im ga znaju pripremiti na načine koji potiču apetit, a jedan od njih je vrlo jednostavan i ne zahtijeva paljenje šporeta, a to je detalj koji po ljetnim vrućinama nije nimalo zanemariv.

Povrće o kojem je riječ je cikla, a da je izuzetno bitna čak i onima koji odavno nisu djeca u razvoju dokazalo je još jedno istraživanje koje je pokazalo da se svakodnevnim ispijanjem 250 mililitara soka od cvekle kroz razdoblje od mjesec dana može znatno sniziti krvni tlak.

Nadal i Alcaraz prošli kroz pakao do pobjede: Svi u Parizu navijaju za njih

Znanstvenici sa Univerziteta Queen Mary u Londonu otkrili su da je cikla bogata anorganskim nitratima koje tijelo pretvara u nitrit, a zatim u dušikov oksid koji opušta stijenke krvnih žila. Uslijed toga žile se šire, a krvni tlak se normalizira.

Zanimljivo je i da su ispitanici, dvije sedmice po prestanku ispitivanja i redovitog konzumiranja ovog soka, zabilježili da im je tlak ponovno poprimio prethodne, visoke vrijednosti.

Savršen spoj zdravog i slatkog: Kolač od breskve koji ne traži nikakvo kulinarsko iskustvo

Želite li zdrav kardiovaskularni sistem, ali također i niži kolesterol, bolju krvnu sliku te bolju izdržljivost, kako na sportskim terenima, tako i u krevetu, ovaj bi vam sok trebao biti dio svakodnevne rutine.

Priprema se lako, a radi boljeg se okusa cikla može kombinirati s drugim voćem i povrćem. Mi smo sve isprobali pa vam navodimo ideje iz vlastitog iskustva.

Najbolje opcije su jabuka i mrkva koje podižu razinu vitamina i daju slatkoću, dok će višnja najbolje zakamuflirati zemljani okus cvekle. Svakako uzmite u obzir i limun, koji će također lijepo zakamuflirati okus cvekle te špinat, koji doduše neće povoljno djelovati na okus, ali hoće na ukupnu hranjivu vrijednost soka.

Vraća u djetinjstvo: Ovo je najbolje ljetno varivo koje možete napraviti na ovoj vrućini

Soku možete dodati kokosovo mlijeko, koje će mu dati ljepšu teksturu i dozu slatkoće, a možete ga obogatiti i medom. Borovnice su super opcija, osobito zamrznute, jer će soku dati ljepši okus i gustoću zbog koje će vas podsjetiti na sorbet

Uzmite u obzir da će svi spomenuti dodatci "razvodniti" sok, pa ako vam je cilj popraviti zdravlje neće vam biti dovoljna dva i pol deca, jer ta se količina odnosi na čisti sok cvekle

Kad radite sok od cvekle na putovanju, ne treba vam sokovnik: samo ga naribajte pa ga procijedite kroz gazu ili koristite štapni mikser.

I još jedna bitna napomena: kad kupujete ciklu, odaberite mlade i svježe primjerke (osaće ih zeleno i svježe lišće te, ako lišća nema, napeta i sjajna kora) jer su slađi i bogatijeg sastava, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak