Čaj od ove voćke često zaboravljamo: Ima više vitamina C od limuna, štiti kožu, srce, tijelo
U obilju ponude čajeva, često zaboravljamo na tradicionalni napitak koji su s razlogom često konzumirali naši preci. Nedavna istraživanja povezuju ovaj napitak s brojnim zdravstvenim prednostima, posebno u vezi s visokim sadržajem vitamina C.
Kada se spomene vitamin C, obično prva asocijacija bude limun, a zatim ostali citrusi poput narandži, mandarina i grejpa. Međutim, unatoč tome što su agrumi bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima, postoji niz drugih namirnica koje sadrže značajne količine vitamina C.
Primjerice, divlji šipak se ističe kao izuzetno bogat izvor vitamina C. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD-a, 100 grama šipka sadrži impresivnih 416 mg vitamina C. Da usporedimo, 100 grama limuna sadrži 53 mg vitamina C, mandarine 26,7 mg, naranče 53,2 mg, a grejpa 31,2 mg.
Sindikat radnika trgovine BiH tvrdi: Tržni centar u bh. gradu radi uprkos neradnoj nedjelji
Šipak ima široku primjenu u narodnoj medicini širom svijeta te se smatra važnim dijelom uravnotežene prehrane. Prema medicinskim izvorima, šipak ima brojna znanstveno dokazana svojstva:
Šipak protiv starenja:
Ulje šipka, iako istraživanja o njegovim učincima nisu obuhvatna, sadrži višestruko nezasićene masti koje jačaju zaštitnu barijeru kože i štite je od UV zračenja, duhanskog dima i zagađenja.
Skoro zaboravljena poslastica, a rado je jedemo: Kako napraviti najukusniju sutliju?
Šipak protiv artritisa:
Istraživanja pokazuju da dodatak prehrani šipkom može pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa borbom protiv oksidativnog stresa i upale u zglobovima.
Šipak za topljenje masti:
Istraživanja su pokazala da dodatak šipka može pomoći u smanjenju abdominalne masnoće.
Šipak za zdravlje srca:
Istraživanja su sugerisala da konzumiranje šipka može doprinijeti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja, uključujući snižavanje krvnog pritiska i holesterola.
Kako biste uživali u blagodatima šipka, možete pripremiti čaj od šipka vrlo jednostavno. Jednu čajnu kašiku opranih i usitnjenih plodova šipka prelijte s 200 ml prokuhane i ohlađene vode, pokrijte i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga, uklonite plodove šipka, dodajte med i limun prema ukusu, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.