Budite oprezni: Ovo su hemikalije kojima se tretira voće i povrće

0
Radiosarajevo.ba
Budite oprezni: Ovo su hemikalije kojima se tretira voće i povrće

Povrće i voće se često tretira raznim hemikalijama da bi se očuvalo, ali one mogu biti opasne po zdravlje, zato se često postavlja pitanje je li pametno jesti voće i povrće s korom.

Jabuke, na primjer da bi što duže potrajale, tretiraju se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijevim kloridom. Poznato je da neki proizvodi koji se koriste nastaju preradom nafte te mogu biti kancerogeni.

Kako se zaštititi od prskanog voća i povrća česta je tema mnogih stručnjaka, koji kao prvi korak preporučuju da se voće i povrće operu u toploj vodi u koju možete dodati i sodu bikarbonu. Ipak da biste bili najsigurniji kada kupujete u voće i povrće u trgovinama, kada zapravo ne znate je li tretirano, preporuka je da ipak oljuštite koru.

Kako izgleda život u studentskim domovima u BiH: 'Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom'

Posljedice konzumiranja prskanih namirnica mogu biti veoma opasne i dovesti do teškog trovanja. Međutim, postoji i druga strana ovog problema. Ako ogulimo jabuku, onda on zapravo bacamo glavni izvor vitamina A i C, kalcija, fosfora, željeza i korisnih antioksidanata.

Kako biste ovo izbjegli postoji nekoliko trikova da se utvrdi koliko su povrće ili voće toksični. Na primjer, kada isiječete jabuku, ako vidite da brzo potamni, možete ju jesti s korom.

Vitamini C i velika količina pektina čuvaju se u kori limuna, ali ovo voće također može biti tretirano hemijom kao bi im se produžio rok trajanja, tako da ih je potrebno veoma temeljno oprati prije nego što im uklonite koru. Topla voda, soda bikarbona i deterdžent će vam u tome pomoći.

Ako ipak želite utvrdili ima li vaše omiljeno povrće pesticide, možete prepoloviti krastavac ili paradajz i pogledati kakva mu je unutrašnjost. Obično krastavci i paradajz s toksinima imaju žućkaste pruge, u centru se nalazi žuti "dio", prenosi Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak