Brzi ručak iz lonca koji mnogi vole: Jednostavno jelo od piletine i riže

0
Radiosarajevo.ba
Brzi ručak iz lonca koji mnogi vole: Jednostavno jelo od piletine i riže

Ovo jednostavno jelo od piletine i riže, priprema se u jednom loncu i obogaćuje karameliziranim kriškama limuna koje dodaju slatkoću i posebnu teksturu.

Kriške limuna kuhaju se u masnoći od mesa dok se pulpa ne otopi, a kora omekša do te mjere da postane jestiva.

Masline i aromatični sušeni origano i bosiljak integrirani su s kremastom rižom, a sve je preliveno sočnim pilećim batacima. Na kraju, svježi peršun i nekoliko kapi svježeg soka od limuna dodaju jelu osvježavajući okus i hrskavost netom prije posluživanja.

Na čiji poziv će se Schmidt pojaviti pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju Kovačević?

Potrebni sastojci za 4 porcije:

  • 4 pileća batka s kostima i kožom
  • Sol i crni biber 
  • 2 kašikice sušenog origana
  • Mljevena crvena paprika
  • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 limuna
  • 180 g maslina, bez koštica, izgnječenih i grubo nasjeckanih
  • 6 režnjeva bijelog luka, mljevenog
  • 1 srednja ljutika ili ½ srednje glavice luka, nasjeckano
  • 400 g riže
  • 950 g pileće juhe
  • ¼ šolje grubo nasjeckanog svježeg peršina, za posluživanje (cca 13 g)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Papirnatim ubrusom lagano tapkajte pileće batake dok se ne posuše sa svih strana. Začinite piletinu s 1 kašikicom soli, bibera i sušenog origana te prstohvatom mljevene crvene paprike.

Vatrostalnu posudu i neki drugi lonac s debelim dnom stavite na srednje jaku vatru i dodajte ulje. Ostavite da se ulje zagrije nekoliko minuta. Zatim u posudu stavite batake s kožom prema dolje i pustite da se lagao dinastaju dok se sami ne odvoje dna lonca, oko 5 minuta. Izvadite iz lonca i ostavite sa strane.

Narežite 1 limun na kriške debljine otprilike 0,5 cm. Dodajte limun u lonac i lagano dinstajte dok se ne karameliziraju i omekšaju, oko 2 minute. Izvadite iz lonca i ostavite sa strane.

U lonac dodajte masline, bijeli luk, ljutiku i po 1 kašikicu soli, bibera i sušenog origana. Kuhajte na srednje jakoj vatri, stružući zapečene komadiće s dna posude, sve dok bijeli luk ne zamiriše, 2 do 3 minute. Pojačajte vatru, dodajte rižu i temeljac u lonac, promiješajte da se sve sjedini, poklopite dok ne zavrije, oko 5 minuta.

Maknite lonac s vatre, dodajte zapečene pileće batake na rižu, s kožom prema gore, a zatim pokrijte pileće batake kriškama limuna. Stavite lonac, poklopljen, u pećnicu i pecite dok riža i piletina nisu potpuno kuhani, 25 do 30 minuta. Poslužite posuto svježim peršinom i preliveno s malo limunova soka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak