Brzi desert za sve prilike: Sočne ploške od narandže s bogatom kremom
Ploške od narandže su savršen izbor za sve koji vole spoj sočnog biskvita i bogate, mirisne kreme.
Ovaj kolač je prava poslastica koja će oduševiti vaše nepce, a jednostavan je za pripremu i ne zahtijeva puno vremena. Kombinacija oraha u biskvitu i kremaste kreme od narandže stvara nevjerovatno bogat okus, idealan za sve prigode – bilo da je riječ o obiteljskom okupljanju, rođendanskoj proslavi ili kao zaslađivač popodnevne kafe.
Pripremite se za uživanje u ovom prefinom desertu koji će s vašeg stola nestati u trenu.
Alen Osmankić 30 godina traži svog oca: "Ne zanima me ko ga je ubio, želim samo časno da ga ukopam"
Sastojci
Za tijesto
- 6 bjelanjaka
- 180 g šećera
- 220 g mljevenih oraha
- 40 g nasjeckanih oraha
Za kremu
- 6 žumanjaka
- 180 g šećera
- 2 Dolcela Narandža šećera
- 1 kašika Glatkog brašna Podravka (15 g)
- 200 g maslaca
- 100 g sjeckanih oraha
Priprema
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju lagano umiješajte mljevene i nasjeckane orahe.
Smjesu izlijte u tepsiju (40×30 cm) obloženu papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta.
Pečeno tijesto okomito narežite na dva dijela tako da dobijete dva biskvita (20×30 cm).
Kremu pripremite tako da žumanjke i šećer pjenasto izmiješate. Dodajte Narandža šećere, brašno razmućeno u 2 kašike vode. Kuhajte na pari uz miješanje oko 5 minuta.
Kremu ohladite a zatim umiješajte razrađeni maslac sobne temperature.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.