Brza i jednostavna poslastica: Starinski recept za kolač od jabuka
Jeste li ikad čuli za sipane kolače? Nije riječ o kolačima koji vam se s tanjira prospu na pod, nego o naročitoj, praktičnoj vrsti poslastice koja je po svemu nalik na klasičnu pitu, osim po jednom dosadnom detalju - korama, piše Slobodna Dalmacija.
Kod ovakvih kolača, naime, uopće nema potrebe gnjaviti se s pripremom kora. Nema miješanja sastojaka, valjanja tijesta ni njegovog utiskivanja u kalup, sve se samo - prospe, .
Sipana pita je starinski recept, samo što je u nekim krajevima još uvijek popularan, dok je negdje pomalo zaboravljen. Ovaj recept je podijelila Helena Pudić na svom Instagram profilu.
Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje
Sastojci:
- 150 g brašna
- 180 g griza
- 160 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 4 veće jabuke
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
Priprema:
Svaki dio lagano poravnajte kašikom, piše Slobodna Dalmacija. Pecite na 180°C oko 40 minuta. Na snimku ispod pogledajte detaljnu pripremu:
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.