Brza čokoladna torta bez brašna: Uspijeva čak i početnicima

0
Radiosarajevo.ba

Ako volite čokoladne poslastice svakako morate probati čokoladnu tortu bez brašna.

Ovaj recept ne traži posebne vještine, te čak nema iščekivanja dizanja biskvita, što znači kako nema šanse da vam ova čokoladna rapsodija ne bude omiljen recept.

Sastojci

  • 15 dkg maslaca
  • 20 dkg šećera u prahu
  • 10 jaja
  • 20 dkg čokolade s najmanje 40 posto kakaa
  • 15dkg mljevenih oraha (prema želji)
  • 3 žlice kakaa
  • krušne mrvice za posipavanje

Priprema

Otopite maslac. U veću posudu za miksanje stavite šećer.

Efendić: "Vlada FBiH donijela je odluku da smijeni najuspješniju upravu Aerodroma Sarajevo"

Savjet stručnjaka: Pet stvari koje ne smijete raditi s mašinom za suđe

Odvajajte žumanjke od bjelanjaka pa žumanke dodajte u šećer, a bjelanjke u drugu veću posudu u kojoj ćete kasnije napraviti snijeg.

Otopite čokoladu na laganoj vatri. Žumanjke sa šećerom miksajte 5 minuta pa potom malo po malo unutra dodajte otopljen maslac. Pazite na to da maslac bude mlak, nikako vruć.

Napravite čvrst snijeg od bjelanjaka. U smjesu žumanjaka, šećera i maslaca ubacite otopljenu mlaku čokoladu i kao. Kada ste je povezali sa smjesom, ubacite u posudu par velikih kašika snijega kako biste je malo razrijedili pa potom u nju umiješajte i orahe.

Foto: Pinterest: Brza čokoladna torta

Kompletnu smjesu ubacite u posudu sa snijegom od bjelanjaka kako biste ga lakše povezali s tako velikom količinom  bjelanjaka. Miješajte lagano dok sve ne povežete u glatku i svilenkastu smjesu.

Upalite rernu na 180 stepeni. Namažite kalup za tortu s malo maslaca i temeljito ga posipajte s krušnim mrvicama. Ulijte smjesu u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu, piše Zadovoljna.hr.

Tortu pecite između 40 do 55 minuta. Prvih 30 minuta ne otvarajte rernu kako se torta ne bi 'spustila'.

Brzi Nuttela kolač od tri sastojka: Gotov za samo 15 minuta

Tek kada primijetite da se na vrhu stvorila čvrsta korica i da se torta malo odvaja od kalupa, otvorite pećnicu i čačkalicom je ubodite po sredini. Ako je čačkalica nakon toga suha, torta je pečena.

Kada se ohladi, po želji je možete ukrasiti s malo čokoladne glazure, bobičastog ili nekog drugog voća te poslužiti uz kašiku slatkog vrhnja.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak