Stručnjaci upozoravaju: Simptomi koji otkrivaju da vaše dijete jede puno šećera

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Simptomi koji otkrivaju da vaše dijete jede puno šećera
Foto: Pexels / Savjeti stručnjka

Svi vrlo dobro znamo da većina djece voli slatko, ali nutricionistica Jes Hilard, specijalizovana upravo za dječju prehranu, upozorava da postoje određeni znakovi koji mogu ukazivati na to da vaše dijete konzumira previše šećera, što može negativno uticati na njegovo zdravstveno stanje.

Povećanje apetita

Ako se vašem djetetu povećao apetit i primjećujete kako gotovo nikada nije potpuno sito, to može biti znak da bi trebalo smanjiti unos šećera. Kako objašnjava nutricionistica, iako slatki međuobrok tu i tamo ne šteti, ako dijete pretjeruje s njegovim unosom, veća je vjerovatnost da će doživjeti povećani nivo gladi.

"To je zato što, uzrokujući skok nivoa šećera u krvi i st tijelo brzo probavlja i apsorbira šećervarajući želju za još. Šećer takođe aktivira proizvodnju hormona gladi i čini suprotno od hormona koji suzbijaju glad, ostavljajući veću vjerovatnost osobe da posegne za nečim slatkim", navodi Hilard.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Promjena raspoloženja

Nutricionistica je rekla da bi promjene u raspoloženju mogle biti još jedan pokazatelj da dijete unosi previše šećera.

"Često možemo čuti da slatka hrana podiže raspoloženje. Međutim, u stvarnosti šećer često uzrokuje promjene ili pad raspoloženja. Razlog je taj što šećer uzrokuje kratki skok nivoa šećera u krvi, nakon čega najvjerovatnije slijedi trenutni pad, a to zna dramatično uticati na nivoe hormona koji regulišu raspoloženje i učiniti da se osjećamo potišteno ili neinspirirano. Takođe može pogoršati simptome zabrinutosti jer pad nivoa šećera u krvi može izazvati osjećaj nervoze" objašnjava Hilard.

Nagli pad energije

Još jedan čest znak da konzumiramo previše šećera je osjećaj da imamo mnogo manje energije nego inače, objašnjava nutricionistica. Ista je situacija i kada je riječ o djeci.

"Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da šećer zapravo uzrokuje umor, kao i pad nivoa energije. Budući da se zbog šećera osjećamo umorno, to može smanjiti motivaciju za obavljanje svakodnevnih zadataka i učiniti da se osjećamo demotivisano i neispunjeno" dodaje Hilard.

Bubuljice i drugi problemi s kožom

Šećer može značajno uticati i na stanje kože, ponajviše uzrokovati bubuljice pa čak i bolne akne.

"Glukoza, sastojak koji se nalazi u mnogim omiljenim slatkim grickalicama, igra važnu ulogu u tome kako izgleda koža. Zapravo, konzumiranje hrane s puno šećera podiže nivo inzulina u tijelu što može uzrokovati pojačanu proizvodnju ulja. To ulje može začepiti pore i folikule te izazvati pojavu bubuljica ili upala" objašnjava nutricionistica, piše Srpska info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije