Brz i jednostavan recept: Riba i mini paradajz, neodoljiv spoj koji podsjeća na ljeto
Ova riba zapečena s cherry paradajtom jednostavno je i savršeno jelo - spremno za manje od 30 minuta!
U mislima nam je već neko vrijeme ljeto i fina, jednostavna i jako ukusna jela mediteranske kuhinje. Ova bijela riba (najčešće se za ovaj recept koriste fileti oslića, ali mogu i fileti neke druge bijele ribe), pečena u tavi s cherry paradajzom neodoljivo nas podsjeća na tople dane, ali idealna je bilo kada jer je prozračno, savršeno jelo.
Uz to je i prilično zdravo jelo pa mu je teško odoljeti. Uostalom, kada su glavni sastojci riba i povrće te kada je gotovo za manje od 30 minuta, uz sve to sa samo jednom posudom koju treba očistiti – sve to ga čini najboljim obrokom za jednu od onih večeri u kojima samo trebate staviti nešto hranjivo na tanjur - što prije!
U ovom dijelu BiH jutros izmjereno minus 17: Stigla i prognoza do četvrtka - evo kad se vraća kiša
Sastojci:
- mini paradajz 400 g
- fileti bijele ribe 500 g
- kiselo vrhnje 150 g
- mladi luk 0,50 svežanj
- češnjak 2 režanj
- tost 4 kom
- listići svježeg peršuna 2 kašike
- naribani sir 50 g
- bijelo vino 100 ml
- sol i crni papar
Priprema:
1. Paradajz i mladi luk očisti i isperi pa paradajz nareži na četvrtine, a mladi luk na kolutiće. Češnjak oljušti i nasjeckaj. Tostu odreži koricu pa ga nareži na kockice.
2. Pećnicu zagrij na 180 stepeni. Oslić isperi, posuši te posoli i popapri, te potom poslaži u zdjelu u kojoj ćeš peći ribu te sve premaži s vrhnjem.
3. Po ribi rasporedi luk, češnjak i paradajz. Pospi je kockicama tosta, peršunom i sirom, podlij vinom te peci u pećnici 30 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.