Bosiljak: Začin koji biste trebali koristiti svakodnevno
Kod starih rimljana se govorilo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje je dobio grančicu bosiljka. U Indiji je označavan kao simbol dobrodošlice, a u ajurvedi se neke vrste bosiljka koriste za liječenje dijabetesa, astme, impotencije, kamena u bubregu, neplodnosti i alergija.
Bosiljak ima veoma jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan dio zdrave ishrane i zdravog načina života, štite tijelo od slobodnih radikala, sprečavaju starenje ćelija i nastanka nekih vrsta karcinoma.
Jedan od njih je beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. On sprječava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. Beta-karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala, piše Natural Cures And Home Remedies.
U bosiljku ima dosta vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprječava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardiovaskularnog sistema čime djeluje preventivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne sudove on pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.
Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno djeluje na imunitet. S obzirom da njegovi listovi posjeduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija.
Bosiljak je nezaobilazan začin u kulinarstvu, a odlično se slaže sa velikim brojem jela. Bosiljak uvijek dodajte u jelo na kraju, kako biste sačuvali njegov ukus. Ako možete da birate, uvijek odaberite svjež bosiljak jer ima jači ukus.
Od bosiljka se može napraviti i jednostavan ledeni desert. Isjeckajte bosiljak i pomješajte s limunovim sokom, sokom šećerne trske i vodom, pa smjesu zamrznite kao kockice leda. Kad se smjesa zamrzne, blenderom ih usitnite i poslužite kao ledeni desert u mediteranskom stilu. Možete napraviti i svježu, ukusnu i višebojnu italijansku salatu od svježeg bosiljka, mocarele i paradajza.
Popijte osvježavajući čaj od bosiljka koji ćete pripremiti tako što ćete nasjeckane listove bosiljka preliti vrućom vodom, ostaviti da odstoji osam minuta, a zatim procijediti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.