Bacate je u smeće, a niste svjesni koliko je zdrava: Evo kako možete iskoristiti koru od banane
Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da se kore banane, nakon blanširanja, sušenja i pretvaranja u brašno, mogu koristiti za pečenje proizvoda koji okusom nadmašuju one napravljene isključivo od pšeničnog brašna.
Ako niste vegan ili redovno pratite savjete Nigelle Lawson, vjerovatno nikada niste razmišljali o korištenju kore banane u kuhanju. Ipak, ne samo da je potpuno sigurna za konzumaciju, već je i izuzetno korisna za vaše zdravlje. Naučnici su otkrili da kolačići obogaćeni brašnom od kore banane sadrže daleko više vlakana, magnezija, kalija i antioksidanata u usporedbi s običnim šećernim kolačićima.
Iako bi previše brašna od banane moglo rezultirati tvrđom i tamnijom teksturom pečenih proizvoda, testovi su pokazali da optimalni omjer od 7,5 posto daje kolačićima ugodnu teksturu i okus. Osim toga, takvi proizvodi mogu zadržati svoju svježinu i do tri mjeseca na sobnoj temperaturi, što je dodatna prednost, piše Science Alert.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Da se dobro iskoristit
Iako je istraživanje bilo usmjereno na pečene kolačiće, rezultati upućuju na to da bi brašno od kore banane moglo poboljšati hljeb, kolače i tjesteninu. Na primjer, ranija istraživanja su pokazala da kora banane može poslužiti kao prirodna prehrambena boja u pecivima, uz istovremeno povećanje nutritivne vrijednosti.
Ako niste ljubitelj pečenja, kora banane može se koristiti i na druge načine. Nigella Lawson priprema curry s korom banane, dok su veganski blogeri popularizirali recepte poput "suhog mesa" od kore ovog voća. Konzumacija kore ne samo da doprinosi vašem zdravlju, već i smanjuje bacanje hrane, budući da oko 40% težine banane čini upravo kora, koja obično završi u smeću.
Iako sirova kora banane nije baš primamljiva, pravilno pripremljena postaje ukusna i nutritivno bogata. Osim toga, kora banane može produžiti rok trajanja proizvoda zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava. Slično vrijedi i za kore drugih voćki, poput manga, koje također mogu poboljšati okus i nutritivnu vrijednost kolača.
Dakle, sljedeći put kad odlučite uživati u banani, razmislite o tome da iskoristite i njezinu koru – vaš želudac bi vam mogao biti zahvalan. Ovo istraživanje objavljeno je u magazinu ACS Food Science & Technology.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.