Albanija i Hrvatska napogodnije balkanske zemlje za starije osobe

Radiosarajevo.ba
Albanija i Hrvatska napogodnije balkanske zemlje za starije osobe

Rezultati indeksa Global Age Watch pokazali su da je najbolja zemlja za život starijih osoba na prostoru Balkana Albanija, koja je od 91 zemlje zauzela 39. mjesto, javlja Anadolu Agency (AA).

Indeks kojeg je humanitarna organizacija HelpAge International uradila u suradnji sa Ujedinjenim narodima (UN), trebao bi poslužiti vladama u svijetu da vide koliko su uspješne u politici prema starijim stanovnicima.

Osim Albanije, od zemalja iz šire regije najbolje su rangirani Hrvatska koja se nalazi na 41. mjestu, Slovenija na 20. mjestu, Srbija je na 64., i Crna Gora na 83. mjestu, dok Bosna i Hercegovina nije obuhvaćena istraživanjem.

Na globalnom nivou, najbolje plasirana zemlja je Švedska, koja nudi najbolje uslove za život u svijetu, slijede Norveška, Njemačka, Holandija, Kanada, Švicarska, Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države (SAD), Island i Japan.

Navedeno istraživanje je pokazalo da sjeverni dio Evrope sa visokim penzijama, kvalitetnim socijalnim uslugama, sigurnim i tačnim javnim prijevozom i dobrim društvenim okruženjem pruža ljudima starijima od 60 godina najbolje uslove za život.

Također, od najbolje rangiranih 20 zemalja koje nude najbolje uslove za život starijih osoba njih 14 su evropske, što znači da je Evropa kao kontinent najbolje mjesto za život starijih.

S druge strane, najgore mjesto za život starijih osoba je Afganistan koji zauzima 91. mjesto, a prije njega su Tanzanija i Pakistan.

Šefica organizacije HelpAge International Silvia Stefanoni izjavila je kako svijet ubrzano stari i u ovom trenutku u svijetu se nalazi više osoba starijih od 60 godina nego djece mlađih od pet godina, a do 2050. godine će ih više nego djece do 15 godina.

Ova svjetska organizacija posebno upozorava na najbrže stareće nacije u svijetu; Jordan, Laos, Mongoliju, Nikaragvu i Vijetnam, u kojima će se broj osoba starijih od 60 godina do 2050. godine utrostručiti.

Indeksom Global Age Watcha je obuhvaćeno 89 posto starijeg stanovništva u svijetu, odnosno 900 miliona osoba u 91 zemlji svijeta.

Istraživači su koristili 13 različitih indikatora tokom ovog istraživanja, uključujući prihode i zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i okruženje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak