Aktuelne teme: Zašto je dobro jesti tri hurme dnevno

6
Radiosarajevo.ba
Aktuelne teme: Zašto je dobro jesti tri hurme dnevno

Hurma, datula ili datulja je odličan dodatak svakom obroku.

Kako je jučer naša zemlja dobila 50 tona hurmi, što je ko zna koja donacija koju smo dobili samo u ovom mjesecu, hurme se čine kao aktuelna tema, pa objavljujemo arhivski tekst iz 2017. godine.

U nastavku možete saznati koje su koristi ove voćku, za koju neki vjeruju da je najzdravija na planeti (nije baš vakcina, ali eto).

Datule su voće koje se mnogo koristi u različitim dijelovima svijeta i važan su dio ishrane u arapskim zemljama. Proizvode se u trideset pet različitih zemalja na oko 2,9 miliona hektara. Glavne zemlje koje uzgajaju i prodaju hurme su Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Pakistan, U.A.E., Alžir, Libija, Tunis, SAD, i male količine u Španiji, Meksiku, Jemenu i Palestini.

Posebno su značajne za vegetarijance, jer sadrže neke organizmu važne tvari, koje ne možemo tako lako pronaći u namirnicama biljnog porijekla, kao sto su vitamini B6, selen, vlakna, magnezij, bakar, kalij i mangan...

Najčešće se jedu osušene, no to ne čini neku razliku - pogodnosti za zdravlje ostaju iste!

Ovaj moćan antioksidans, kažu, jača imunitet, učinkovito prevenira kardiovaskularna oboljenja i štiti od infekcija. Selen iz hurmi je također i stimulator štitnjače.

Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida, a kod ljudi, ove dvije tvari filtriraju visoko-energetske valne duljine vidljivog svjetla i djeluju kao antioksidansi, te na taj način štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom. Studija objavljena 2007. ukazuje da je manje vjerojatno da će makula oka degenerirati kako ljudi stare, ukoliko su konzumirali hranu bogatu ovim tvarima.

Sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao "hrana za mozak". Iz tog razloga se datule preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Datule mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju , jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Datule sadrže elementarni hlor koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela datula sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Datula je, također, dobar izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak