Ako ostajete duže budni, mogli biste prije umrijeti

Radiosarajevo.ba
Ako ostajete duže budni, mogli biste prije umrijeti

Naučni časopis Chronobiology International objavio je studiju koja pokazuje kako je mnogo nezdravije biti "noćna sova" od jutarnjeg tipa osobe. 

Ako često i dugo ostajete budni, veće su šanse da dobijete dijabetes, razvijete psihološku bolest i ranije umrete.

Uz to tu je i prijetnja neuroloških poremećaja. Naučnici su napravili istraživanje na 433.268 odraslih osoba u Velikoj Britaniji tokom šest i po godina.

Sudionici su se morali svrstati u jednu od četiri kategorije - "definitivno jutarnja osoba", "više jutarnja nego noćna osoba", "više noćna nego jutarnja osoba", "više noćna nego jutarnja osoba".

Tokom  istraživanja umrlo je više od 10.000 sudionika, a naučnici su shvatili da je umrlo 10 posto više onih koji su se izjasnili kao "definitivno noćni tipovi".

"Osobe koje vole ostajati duže budne, više rade po noći i teže se ustaju imaju lošije zdravstvene profile, uključujući dijabetes i probleme sa srcem. No, ovo je tek početak takvog istraživanja", rekla je Kristen Knutson, profesorica neurologije i jedna od ko-autorica studije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak