Znate li zašto je more slano?

2
Radiosarajevo.ba
Znate li zašto je more slano?

Milioni godina, minerali i soli teku iz rijeka u mora i okeane. Voda iz mora i okeana, kao i svaka druga voda, gubi se isparavanjem, a so ostaje rastvorena i čini preostalu vodu sve slanijom.

Dio okeanske soli se također proizvodi procesima kao što su hlađenje magmatskih stijena Zemljine kore ili trošenje stijena i sedimenata na dnu okeana. Izvori soli su i čvrste i gasovite supstance koje izlaze iz Zemljine kore podvodnom vulkanskom aktivnošću.

Pored prirodnih pojava i procesa, na hemijski sastav morske vode utiče i život u moru. Morski organizmi koncentrišu i izlučuju mnoge hemijske elemente i utiču na njihovu koncentraciju u moru, ali nijedan organizam ne uklanja natrijum hlorid (kuhinjsku so) iz vode.

Dodik ponovo bulazni i vrijeđa: 'Bošnjaci finansiraju Murphya, dobio sam informacije iz SIPA-e'

Udio soli u moru naziva se salinitet, a izražava se u gramima po kilogramu (g/kg), ili u dijelovima na milion (promila). Prosiječna slanost mora i okeana je 35 promila. Slanija su ona mora koja primaju manju količinu padavina, imaju manji dotok rijeka i intenzivnije isparavaju.

Baltičko more ima najniži salinitet, samo 6 promila. Nivo soli u moru danas je toliko visok da morska voda nije za piće, ali to ne znači da se ne može koristiti u druge svrhe. Iz jednog litra morske vode može se dobiti oko 35 grama kuhinjske soli.

So u moru olakšava plivanje i zadržavanje na površini, zbog čega je učenje plivanja u moru mnogo lakše nego u bazenima. Ljekovita svojstva morske vode zbog soli i minerala kojima je bogata poznata su od davnina i nisu izgubila na značaju ni danas, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak