Mornar ispričao stravičnu priču sa mora: "Napad je bio namjeran, znali su slabe tačke broda"

1
Radiosarajevo.ba
Mornar ispričao stravičnu priču sa mora: "Napad je bio namjeran, znali su slabe tačke broda"
Foto: Pexels / Orke ponovo napadaju

Britanski mornar, Robert Powell (59), preživio je stravičan napad grupe orki tokom jedrenja u Sredozemnom moru. Ovaj incident dodaje se sve većem broju napada ovih morskih predatora na brodove uz obale Španije i Portugala, što zbunjuje mnoge morske biologe.

Incident se dogodio samo 22 sata nakon što je Powell krenuo na desetodnevno putovanje iz Vilamoure u Portugalu prema Grčkoj, kako bi proslavio svoj 60. rođendan. Na svom brodu, Powell se našao u situaciji koju je opisao kao biti "kao patka na vodi" tokom dvosatnog napada orki.

"Odjednom sam osjetio snažan udarac na dno broda. Moja prva reakcija bila je da sam udario u stijenu, ribarsku mrežu ili nešto pod vodom... Dok sam gledao oko broda pokušavajući vidjeti šta se dešava, ponovno je došlo do udarca," prisjetio se Powell. "Kod drugog udarca, pogledao sam preko ruba broda i vidio tamnu siluetu orke u vodi."

Toplinski val u BiH: Pogledajte koji je najtopliji bh. grad u 13 sati

Toplinski val u BiH: Pogledajte koji je najtopliji bh. grad u 13 sati

Potopili su mu brod

Nakon što su orke uspjele uništiti kormilo broda, Powell se osjećao nemoćno dok su još dvije orke pridružile postojećoj grupi od tri. "Nakon što je kormilo onemogućeno, svih pet orki kružilo je oko broda. Jedna po jedna su udarale u različite dijelove broda," dodao je Powell.

Vlasnik IT firme naglasio je kako ga je najviše šokirala nasilna i namjerna priroda napada: "Za mene nije bilo igre, tačno su znale šta rade. Znale su slabe tačke broda i kako ga potopiti. Njihova jedina namjera bila je potopiti brod."

Unatoč pokušajima da zaustavi napad različitim tehnikama, Powell nije uspio. Na kraju je napuhao splavove za spašavanje i pripremio plan evakuacije s ostala dva člana posade, prije nego što je privukao pažnju obližnjeg španskog spasilačkog broda. Oko 15 minuta kasnije, brod je potonuo na dno mora. "Sve je završilo," dodao je Powell, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije