Važno i korisno: Koliko je potrebno kojoj hrani da se svari?
Varenje, probava ili Digestija je mehaničko i hemijsko razlaganje hrane na manje komponente koje se mogu tada resorbirati u krv.
Probava omogućava opskrbu organizma vodom, mineralima, vitaminima i energijom bogatim tvarim poput ugljikovodika, masti i bjelančevina.
Zbog toga je veoma važno znati koliko je potrebno kojoj hrani da se svari. Posebno kada je u pitanju večeras, s obzirom na to da se organizam ne može adekvatno odmoriti i oporaviti dok god je proces varenja u toku.
Tako je za varenje piletnine ljudskom organizmu potrebno između 90 i 120 minuta. Za mliječne proizvode potrebno je 120 minuta, a za odrezak 180 minuta.
Riba je odličan izbor za večeru s obzirom na to da za probavu ribe organizmu treba između 45 i 60 minuta. Za kuhano povrće potrebno je 40 minuta, a za svježe povrće svega pola sata. Za voće je potrebno svega 15 do 20 minuta.
Za krompir je potrebno između 90 i 120 minuta, a za orašaste plodove čak 180 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.