TasteAtlas objavio najbolja peciva na svijetu: Znate li koje je bh. jelo na drugom mjestu?
TasteAtlas, renomirana svjetski vodič kroz gastronomiju, objavio je novu listu na kojoj je jedno jelo iz Bosne i Hercegovine zauzeo visoko drugo mjesto.
Zasluženo, a u ugodnom društvu, na drugom mjestu se našao omiljeni kralj trpeze Balkana i Bosne i Hercegovine - burek.
Prema listi koju su danas objavili, burek je na samom vrhu ljestvice, a rame uz rame sa pazarskim mantijama koje su ipak zauzele prvo mjesto.
Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!
No, utrka između ova dva jela je bila tijesna. Na samom vrhu liste dominiraju i sirnica na ubjedljivom 9. mjestu, zeljanica na 16. mjestu i buredžici koji su na 26. mjestu.
Tu su i malezijski karipap, grčka spanakopita, bugarska banitsa, francuski kroasan, srbijanska gibanica, poljski pierogi, te makedonski zelnik.
Burek koji ne deblja i nema glutena? Donosimo vam recept za pitu koja je osvojila svijet
"Burek se sastoji od slojeva tijesta punjenih raznim slanim nadjevima. Uprkos svom turskom porijeklu, ovo jelo se razvilo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje. Iako većina lokalnog stanovništva tvrdi da se samo burek s mljevenom govedinom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i s drugim nadjevima, a te druge varijante poznate su pod različitim nazivima: sirnica (svježi sir), zeljanica (spanać) i krompiruša (krompir)", napisali su.
"Burek se peče smotan u oblik puža i ova vrsta se obično nalazi u pekarama, dok ga tradicionalni restorani često prave u obliku pite, koja se prije serviranja reže na četvrtine. Jelo je izuzetno popularno širom Balkana, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv", zaključili su iz Taste Atlasa.
TasteAtlas je i ranije uključivao bh. jela u svoje top-liste, a ovo je samo još jedna potvrda vrijednosti kulinarske baštine Bosne i Hercegovine.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.