Svi volimo da dobro mirišemo: Savjeti kako razlikovati kopiju od originalnog parfema

1
Radiosarajevo.ba
Svi volimo da dobro mirišemo: Savjeti kako razlikovati kopiju od originalnog parfema

Svi volimo parfeme, a u ovom članku vam donosimo neke savjete kako da napravite najbolji izbor prilikom kupovine parfema.

Da biste bili sigurni da ćete dobiti najbolju ponudu, kvalitetu i autentičnost, bitno je razumjeti kako razlikovati originale i kopije parfema. Uz ove jednostavne korake, moći ćete sa sigurnošću kupiti parfeme koji vrijede vašeg novca i ono što je najbitnije - dugotrajno mirišu. 

Kako možete razlikovati originalni parfem od kopije parfema?

Originalni parfem je tačna kopija mirisa koji je kreirala parfemska kompanija nakon što je kupila prava za prodaju na tržištu. Parfemskim preduzećima je dozvoljeno da proizvode samo svoj ili drugi originalni parfem.

Ispovijest Vedrane Rudan: 'U četiri mjeseca moje bolesti ne može naći 15 minuta za mene'

Međutim, kopija parfema je uglavnom napravljena od sintetičkih hemikalija i opasnih materijala poput hlorida koji su loši za vašu kožu i okoliš. Formulirana je da smanji troškove, ali ozbiljno utječe na kvalitetu parfema koji nikada nema ni sličan miris originalnom parfemu.

Postoji i kvalitetnija kopija parfema koja je slična originalnom parfemu jer može sadržavati više ili manje sastojaka poput eteričnih ulja ovisno o tome ko proizvodi miris. (npr. parfemska kuća). Druga razlika između duplikata i originalnog parfema je udio sastojaka koji se koriste za njegovo stvaranje.

Koji su savjeti za razlikovanje?

U nastavku su navedeni faktori koji razlikuju krivotvorene mirise od pravih parfema:

  • Postojat će velika razlika u cijeni između pravih i kopija parfema jer bi se prodavali za djelić cijene. Jeftina cijena ovih proizvoda je zbog korištenja sintetičkih materijala koji mogu dovesti do osipa na koži, alergijskih reakcija i glavobolje.
  • Hemikalije u sintetičkim parfemskim notama, uključujući linalol, kumarin i ftalate, mogu korisnicima kopija parfema izazvati glavobolju i osip na koži ako ih redovno koriste godinama. Utvrđeno je da neke zaplijenjene kopije parfema u Velikoj Britaniji sadržavaju štetne količine metanola .

Zanimljiva historija pjesme koju pjeva cijeli svijet: Kako je nastala "Bella ciao"?

  • Kompanije koje proizvode prave parfeme stiču pravo na proizvodnju sopstvenog ili originalnog parfema. Budući da je proizvodnja parfema zaštićena zakonima kao što su autorska prava i žigovi, parfemskim kompanijama je dozvoljeno da proizvode svoje mirise. Kao rezultat toga, nezakonito je da distributeri ili trgovci trećim stranama prodaju dizajnerske mirise bez prethodnog pribavljanja dozvole od parfemske kompanije/proizvođača koji ih je proizveo.
  • Osim imena parfema, bočice parfema i nota parfema, kopije parfema uopšte ne liče na prave parfeme. Proizvedeni su po niskoj cijeni i ne pridržavaju se nikakvih standarda kvalitete, tako da uopće nemaju sličnosti sa stvarnim parfemom po kvaliteti mirisa.
  • Kada otvorite parfem, potražite proizvodni kod koji bi trebao biti odštampan na dnu kutije ili odštampan na parfemskom kupu koji se nalazi unutar kutije koji izgleda kao metalna ploča s ugraviranim brojem. Brojevi su uvijek jedinstveni za svaku kutiju parfema. Ako postoji više kutija, onda svaka bočica parfema ima identične šifre proizvodnje. Pročitajte recenzije sa web stranica i provjerite da li je bilo kupljenih lažnih parfema tog proizvođača ili brenda.
  • Provjerite da li parfem miriše slično originalnom tako što ćete utapkati papirnu traku unutar raspršivača, tako da kada prskate parfem, neki od njegovih mirisa i dalje ostaju na papirnoj traci. Na primjer, ako prskate parfem u prostoriji u kojoj nema protoka zraka, možda ćete ga i dalje moći pomirisati. Ako je to slučaj, parfem vjerovatno nije lažan.

Zvanična web stranica brenda ili specijalizirane parfumerije su uvijek najsigurnije mjesto za kupovinu mirisa. Ako ne, nastavite s oprezom jer može postojati lažna roba koju nude nelicencirani prodavači koji ne cijene sigurnost i dobrobit svojih kupaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak