Grobnica pronađena prije 50 godina: Najveće otkriće 20. vijeka, zašto je naučnici ne smiju otvoriti?

0
Radiosarajevo.ba
Grobnica pronađena prije 50 godina: Najveće otkriće 20. vijeka, zašto je naučnici ne smiju otvoriti?
Radiosarajevo.ba / Grobnica Qin Shi Huanga i Terakotni vojnici

Postoji nekoliko zastrašujućih razloga zbog kojih su naučnici prestravljeni da otvore grobnicu Qin Shi Huanga, prvog cara Kine.

Smještena u provinciji Shaanxi, grobnica Qin Shi Huanga i njegov poznati Terakotni vojnici završena je nakon što je preuzeo vlast 208. godine prije nove ere i ujedinio Kinu. Međutim, ovo mjesto je kasnije izgubljeno za historiju sve do 1974. godine kada su ga otkrili lokalni farmeri.

Kao jedna od najuticajnijih ličnosti u kineskoj historiji, Qin Shi Huang je bio odgovoran za izgradnju najprepoznatljivijeg simbola zemlje, Kineskog zida, kao i za implementaciju standardizovanog pisma i izgradnju puteva širom ogromne zemlje radi poboljšanja transporta.

Koliko možemo skupiti? Edin Džeko dao dres na aukciju, novac ide za žrtve poplava

Koliko možemo skupiti? Edin Džeko dao dres na aukciju, novac ide za žrtve poplava

Međutim, njegova mauzoleja i ogromna Terakotna vojska ostaju neka od njegovih najtajanstvenijih ostvarenja, s procjenom da se oko 6.000 statua još uvijek nalazi pod zemljom u jednom od tri grobna jame, prema Nacionalnim muzejima u Liverpoolu. Nakon otkrića 1974. godine, arheolozi su počeli da istražuju ovo mjesto i bili su zapanjeni svojim pronalascima.

U tri odvojene jame procjenjuje se da je stajalo oko 8.000 vojnika, 130 kola s 520 konja i 150 konja za konjicu, za koje se vjeruje da su modelovani prema cara stvarnoj vojsci tog vremena.

Na ovom mjestu otkrivene su i razne neborbene figure, uključujući umetnike, akrobate i muzičare. Statue su također bile obojene jarkim bojama u to vreme, iako je većina ovih boja izgubljena uslijed uticaja vremenskih prilika.

Zašto je izgrađena Terakotna vojska i mauzolej? Iako se grobnica Qin Shi Huanga i njena okolina možda čine pomalo pretjeranom za savremeno doba, jednostavan odgovor je: Zašto ne?

Kao prvi car Kine, Qin Shi Huang je želio da se njegovo nasljeđe pamti dugo nakon njegove smrti, što objašnjava razlog izgradnje ovako grandioznog mesta počinka. Također se vjeruje da je Terakotna vojska izgrađena s ciljem da ga zaštiti u zagrobnom životu.

Na kraju, ne možeš osvojiti šest ratobornih država a da ne stekneš barem jednog neprijatelja. S obzirom na veličanstvenost Terakotne vojske, mogli bismo pomisliti da bi arheolozi žurili da otvore grobnicu i otkriju šta se još nalazi unutra - što čini njihovu nesigurnost da uđu još zanimljivijom.

To je dijelom zbog praktičnih razloga, s obzirom na to da arheolozi ne žele da nanesu štetu strukturi u cjelini.

Tu je i činjenica da se tvrdi da grobnica sadrži razne zamke postavljene radi zaštite, a niko ne želi da se nađe na udaru zamke starije od 2.234 godine.

Prema istraživanju iz 2020. godine, grobnica također sadrži visoke nivoe žive zbog careve navodne opsesije ovom supstancom, za koju je vjerovao da će mu pružiti vječni život. Tako, svako ko uđe u grobnicu je izložen riziku od mogućih zdravstvenih komplikacija.

Dakle, sve dok se ne pronađe delikatnija i naprednija metoda za iskopavanje grobnice, grobnica Qin Shi Huanga će ostati jedna od najvećih misterija u historiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije