Svi ih volimo pojesti: Da li instant nudle stvarno štete našem zdravlju?
Instant nudle su vrsta prethodno skuhanih nudli koji se obično prodaju u pojedinačnim paketima, čašama ili zdjelicama.
Njegovi glavni sastojci su obično brašno, škrob, voda, so i/ili zamjena za sol poznata kao kansui, vrsta alkalne mineralne vode koja sadrži natrijum karbonat i obično kalijum karbonat. Palmino ulje je također čest sastojak instant nudli jer su instant nudle prvobitno proizvedene prženjem. Međutim, danas su dostupni i nudli sušeni na zraku. Instant nudle dolaze s paketićima aroma koji sadrže začine, sol i mononatrijum glutamat (MSG).
Instant nudle su prvi put napravljeni u Japanu 1958. Prve instant nudle na svijetu izumio je Momofuku Ando, tajvansko-japanski izumitelj i biznismen koji je osnovao Nissin Food Products. Od svog izuma, instant nudle su postali voljena gotova hrana za milione potrošača širom svijeta.
Tragedija u Meksiku: Usljed pada aviona poginulo 7 osoba
Kako se prave instant nudle?
Od svog izuma pedesetih godina, proces proizvodnje instant nudli ostaje manje - više isti. Svi sastojci se pomješaju, a zatim se tijesto razvalja i siječe na rezance. nudle se kuhaju na pari, suše, prže da se dehidriraju, ohlade, a zatim pakuju pojedinačno.
Velika većina instant nudli ima malo kalorija, ali ima i malo vlakana i proteina. Također su poznati po tome što sadrže mnogo masti, ugljenih hidrata i natrijuma. Iako ćete neke mikronutrijente moći dobiti iz instant nudli, njima nedostaju važni nutrijenti poput vitamina A, vitamina C, vitamina B12 i drugih.
Zašto su instant nudle nezdrave?
Koliko god ljudi voljeli da konzumiraju instant rezance zbog njihove pogodnosti, pristupačnosti i ukusa, mnogi ne znaju da postoje osnovni zdravstveni rizici. Svakodnevno konzumiranje instant nudli može imati niz vrlo ozbiljnih posljedica po vaše zdravlje. Evo nekoliko razloga zašto su instant nudle loši za vas:
Imaju visok sadržaj natrijuma
Jedna porcija instant nudli može imati između 397 – 3678 mg natrijuma po porciji od 100 g, ponekad čak i više. Dok je natrijum neophodan mineral za pravilno funkcionisanje vašeg tela, previše natrijuma nije dobro za vaše zdravlje.
Jedan od najvećih doprinosa unosu natrijuma u ishrani je prerađena hrana, uključujući instant rezance. Ishrana bogata soli povezana je sa povećanjem rizika od raka želuca, srčanih bolesti i moždanog udara. Kod osoba koje se smatraju osjetljivima na sol, dijeta s visokim udjelom natrijuma može povećati rizik od visokog krvnog tlaka , što zauzvrat može negativno utjecati na zdravlje srca i bubrega .
Uzimajući u obzir preporuku WHO-a o unosu natrijuma od 2 g dnevno, konzumiranje čak i samo jednog pakiranja instant nudli bi vam otežalo održavanje unosa natrijuma unutar preporučenih granica. Uz to, ljudi koji konzumiraju više pakovanja instant nudli dnevno će nesumnjivo dovesti do ogromnih količina unesenog natrijuma.
Sadrže MSG
Instant nudle sadrže MSG, koji je vrlo čest aditiv koji se nalazi u mnogim prerađenim namirnicama. Njegova primarna uloga je da poboljša okus i ukus hrane. Iako se široko koristi u mnogim vrstama hrane i odobren je za upotrebu od strane FDA, postoji zabrinutost u vezi s njegovim kratkoročnim i dugoročnim efektima na tijelo.
Anegdotski izvještaji sugeriraju da je konzumacija MSG-a povezana sa simptomima kao što su glavobolja , mučnina, visoki krvni tlak, slabost, stezanje mišića, bol u grudima , lupanje srca i crvenilo kože. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma nakon konzumiranja MSG-a, možda imate stanje poznato kao kompleks simptoma MSG-a.
Neke studije su takođe povezale visoku konzumaciju MSG-a sa gojaznošću i povišenim krvnim pritiskom. Međutim, uglavnom, male količine MSG-a koje se nalaze u instant nudlama vjerovatno neće dovesti do ovih nuspojava sve dok se uzimaju umjereno.
Imaju malo vlakana i proteina
Uprkos tome što su niskokalorična hrana, instant nudle sadrže malo vlakana i proteina što ih možda ne čini dobrom opcijom za mršavljenje. Dokazano je da proteini povećavaju osjećaj sitosti i smanjuju glad, dok se vlakna polako kreću kroz probavni trakt, podstičući osjećaj sitosti.
Uzimajući u obzir nizak nivo proteina i vlakana u instant nudlama, njihovo redovno konzumiranje vjerovatno neće zadovoljiti vašu glad ili uopšte učiniti da se osjećate sitima. Osim toga, ishrana sa malo vlakana povezana je s većim rizikom od probavnih stanja kao što su zatvor i divertikularna bolest, kao i smanjenje zdravih crijevnih bakterija.
One su povezane sa lošim kvalitetom ishrane
Neka istraživanja su pokazala da je redovna konzumacija instant nudli povezana s lošim ukupnim kvalitetom prehrane. U jednoj studiji, dijeta onih koji su konzumirali instant rezance upoređivana je sa onima koji to nisu. Utvrđeno je da konzumenti instant nudli imaju značajno smanjen unos proteina, kalcijuma, vitamina C, fosfora, gvožđa, niacina i vitamina A. Također su imali povećan unos natrijuma i kalorija. Također je utvrđeno da instant nudle povećavaju rizik od razvoja metaboličkog sindroma, stanja koje povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.