Dolazi iz Japana: Ova hrana bogata proteinima savršena je za doručak i zdravlje
Japan je poznat po mnogim stvarima – uključujući jednu od najveće životne dobi na svijetu.
Vjeruje se da je jedan od razloga za ovo japanska dijeta, koja je prepuna hrane bogate nutrijentima poput morskih algi, matcha čaja i tofua.
U japanskoj kuhinji tofu se svakodnevno jede u mnogim varijantama: od slanih jela kao što su miso supa i yudofu (tofu u bujonu) do deserta kao što je kinako tofu (tofu sa preprženim sojinim brašnom i šećerom).
Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?
Raznovrsna hrana je takođe glavni dio vremena doručka jer je napravljena od proteina kako biste bili siti i bistre glave do ručka. Bilo da stalno jedete obroke bez mesa ili možda samo želite da probate nešto novo, evo sve što trebate znati o tofu.
Tofu se pravi od sojinog mlijeka koje se kuha, a zatim dovodi u skutu u procesu koji je sličan pravljenju sira. Bogat visokokvalitetnim proteinima, glavni je izvor biljnih proteina za one koji se pridržavaju vegetarijanske ili veganske prehrane, do te mjere da se naziva "meso od povrća".
Postoji nekoliko različitih vrsta tofua – svi se prepoznaju po svojoj teksturi – koji uključuju čvrsti, mekani i svilenkasti. Čvrsti tofu je koncentrisaniji proizvod (čvrst je jer se voda uklanja, što ga čini gušćim), ali to također znači da ima više proteina i hranjivih sastojaka po porciji, što ga obično čini najboljim izborom.
Je li tofu dobar za vas?
Da, u umjerenim količinama. Tofu je kompletan protein – što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su tijelu potrebne za rast, obnavljanje tkiva i proizvodnju enzima i hormona – tako da je idealna alternativa mesu. Jedna porcija obično sadrži oko 8 do 10 grama proteina: pravilo sa Harvard Medical School je da jedete 0,36 grama po kilogramu tjelesne težine.
Prednosti tofua
Istraživanja su pokazala da je tofu i dobar izvor kalcijuma, željeza, magnezijuma i kalijuma, kao i vitamina B, koji su posebno teški za vegane jer su nusproizvodi životinjskog porijekla najpouzdaniji izvor. Tofu također sadrži kalcijum, koji je važan za zdravlje kostiju.
Tofu je također hrana za srce (posebno za one kojima je potrebna alternativa mesu) jer je bez holesterola i bogat nezasićenim mastima. Istraživanja su pokazala da može pomoći u smanjenju LDL-a – nivoa "lošeg holesterola" u krvi – smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Koliko puta sedmično možete jesti tofu?
Iako ne postoji univerzalno pravilo, općenito se preporučuje konzumiranje tofua najmanje 2 do 3 puta sedmično kako biste iskoristili njegove nutritivne prednosti. Tipična porcija tofua je oko 100 do 150 grama, što odgovara oko 8 do 12 grama biljnih proteina.
Je li tofu loš za vas?
Ne biste trebali jesti tofu ako ste alergični na soju ili ste osjetljivi na nju. Osim toga, ljudi s problemima štitnjače (posebno hipotireozom) trebali bi razgovarati sa svojim liječnikom prije konzumiranja tofua jer sadrži goitrogene, prirodno pronađenu hemikaliju koja može ometati normalnu funkciju štitnjače.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.