Stručnjakinja pojašnjava: Ovu ribu nije dobro konzumirati jer je puna teških metala

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja pojašnjava: Ovu ribu nije dobro konzumirati jer je puna teških metala

Prilikom uživanja u ribljim delicijama na moru, važno je birati pouzdane izvore i pravilno pripremati ribu.

Tokom ljetovanja mnogi od nas uživaju u bogatoj ponudi ribljih restorana. Međutim, važno je znati koje vrste ribe su sigurne i koliko često ih možemo konzumirati. Dijetetičarka Karolina Topoloska podijelila je korisne savjete za sve ljubitelje ribljih delicija.

"Preporučuje se konzumacija ribe otprilike 2 do 3 puta sedmično", kaže Topoloska, a prenosi Mondo. Riba je bogat izvor visokokvalitetnih proteina i polinezasićenih masnih kiselina koje povoljno utječu na kardiovaskularni sistem. Posebno je važno obratiti pažnju na masne ribe poput lososa, šarana i skuše, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

Obilježena godišnjica pogibije sedam pripadnika Armije RBiH: 'Borili smo se za slobodu'

Način pripreme riba

Način pripreme ribe igra ključnu ulogu u njenoj nutritivnoj vrijednosti. "Najbolje je ribu kuhati na pari ili dinstati, izbjegavajući prženje", savjetuje dijetetičarka. Priprema na pari čuva nutritivne vrijednosti ribe i smanjuje unos nezdravih masnoća.

Kupovina riba

Prilikom kupovine ribe, preporučuje se birati pouzdane izvore. To mogu biti lokalni ribari ili certificirani prodavači. Nažalost, ribe iz Baltičkog mora mogu sadržavati teške metale poput žive i dioksina. "Istraživanja su pokazala da su atlantske ribe bolji izbor od baltičkih. Trudnice posebno trebaju izbjegavati ribu iz Baltičkog mora", naglašava Topoloska.

Teški metali

Određene vrste riba, kao što su tilapija, pangasius, baltički losos i tuna, mogu imati visok sadržaj teških metala. Umjesto njih, dijetetičarka preporučuje konzumaciju iverka ili smuđa, koji su sigurniji izbor.

Dimljeni Proizvodi

Dimljeni riblji proizvodi često sadrže velike količine soli. "Budite oprezni s dimljenim ribama, jer prekomjeran unos soli može negativno utjecati na zdravlje", upozorava Topoloska.

Prilikom uživanja u ribljim delicijama na moru, važno je birati pouzdane izvore i pravilno pripremati ribu kako biste osigurali maksimalnu korist za zdravlje, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak