Stjuardesa podijelila koristan savjet: Evo zašto prije i tokom leta ne biste trebali piti kafu

0
Radiosarajevo.ba
Stjuardesa podijelila koristan savjet: Evo zašto prije i tokom leta ne biste trebali piti kafu

Ako se bojite letenja, neke navike bi mogle dodatno zakomplikovati situaciju. Ali, srećom postoji niz načina da sebi olakšate putovanje.
 
Putnici koji redovno putuju avionom obično imaju svoje male rituale prilikom dolaska na aerodrom. Za nekoga je to testiranje parfema u duty free shopu, a za nekoga ispijanje piva za opuštanje prije leta. Većina će se ipak odlučiti za jedan od omiljenih napitaka na ovim prostorima – kafu. Ali to možda i nije i najbolja odluka, tvrdi stjuardesa Miva koja putnicima redovno dijeli savjete na TikToku, prenosi LADBible. Miva, naime, tvrdi kako je kafu potrebno izbjegavati, posebno ako inače imate strah od letenja.

"Kofein može pojačati nervozu i napetost i zbog njega nećete moći spavati", pojašnjava Miva, dodajući kako će nespavanje dodatno pogoršati situaciju.

Ako popijete kafu, vjerovatno ćete ostati budni tokom cijelog leta, a nervoza će rasti. Osim toga, s obzirom na to da je kofein stimulans, kava izaziva proizvodnju i oslobađanje adrenalina što može dovesti do toga da se osjećate još nervoznije ili anksioznije nego što već jeste. Umjesto kafe možete popiti šoljicu čaja, ali imate na umu da i čaj sadrži određene količine kofeina. Ono što svakako trebate izbjegavati su energetski napici.

Anketa | Hoće li radnici u BiH dobiti novu pomoć od 3.000 maraka? Zastupnik naveo tri razloga 'za'

Miva ima i niz drugih savjeta za one koji se boje letenja, uključujući i razgovor sa stjuardesama. "Obavijestite nas da se bojite. Provjeravat ćemo vas tokom leta. Postavljajte pitanja koja izazivaju nesigurnost u vama, odgovorit ćemo na njih za vas", kaže Miva.

Stjuardesa upozorava: 'Izbjegavajte dodirivati ova područja tokom leta, puna su bakterija'

Stjuardesa nervoznim putnicima također preporučuje da rezervišu sjedišta u prednjem dijelu aviona kako bi smanjili osjećaj tresanja kod turbulencija. Strah se može smanjiti i skretanjem misli na nešto drugo, nevezano uz letenje. 'Napravite omiljenu playlistu pjesama, odaberite dobru seriju koju ćete gledati tokom leta ili poslušajte dobru audioknjigu. Tako će vam vrijeme brže proći", savjetuje Miva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak