Zašto stjuardese stoje na vratima aviona tokom ukrcaja putnika? Postoji važan razlog

1
Radiosarajevo.ba
Zašto stjuardese stoje na vratima aviona tokom ukrcaja putnika? Postoji važan razlog
Foto: Pexels / Stjuardesa/Ilustracija

Kada ulazite u avion, možda vas dočeka osmijeh stjuardesa na vratima. No, to nije samo gesta ljubaznosti - oni imaju ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti putnika tokom ukrcavanja.

Stjuardese stajanjem na vratima ne samo da pozdravljaju putnike već i pažljivo posmatraju svakoga. To je iznimno važno za hitne situacije poput evakuacije, gdje brza reakcija može spasiti živote.

"Stojimo na vratima kako bi promotrili putnike i mogli ih lakše evakuirati u slučaju opasnosti", objašnjava Michelle P. u intervjuu za Travelbook.

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Stoga je njihova uloga bitna u održavanju reda i koordinaciji evakuacije u slučaju potrebe.

Ako primijete sumnjive situacije ili nepoželjne sklonosti, mogu poduzeti odgovarajuće korake kako bi osigurale sigurnost svih putnika.

Ukoliko neko želi u avion unijeti preveliki komad ručne prtljage koji nije bio primijećen na izlazu, sada postoji mogućnost da ga odjavi, odnosno stjuardese će mu je oduzeti je kao prtljagu koja ide s velikom prtljagom, piše Fenix magazin.

Ukrcaj putnika također je prilika za posadu da otkrije nepoželjne sklonosti ponašanja. Ako se čini da je osoba jako pijana, stjuardese će razgovarati o tome i odmah će je pomnije nadzirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije