Revolucionarno otkriće naučnika na južnom polu Mjeseca: 'Kreće utrka ko će tamo doći prvi'

0
Radiosarajevo.ba
Revolucionarno otkriće naučnika na južnom polu Mjeseca: 'Kreće utrka ko će tamo doći prvi'

Naučnici u Kini otkrili su molekule vode zarobljene u mjesečevim stijenama, što je promijenilo dosadašnje pretpostavke da je površina Mjeseca suha. Ove uzorke stijena prikupila je kineska misija Chang'e 5 2020. godine i donijela ih na Zemlju. Prema izvještaju Kineske akademije nauke, stijene sadrže kristale ispunjene "hidratiziranim molekulama".

Uzorke koje su donijele američke misije Apollo 1960-ih i 1970-ih nisu pokazivale tragove vode, što je navelo naučnike na zaključak da je većina mjesečeva tla potpuno suha. Međutim, kasnija daljinska osjetila s lunarnih satelita otkrila su prisutnost vode na Mjesecu, posebno u hladnijim polarnim područjima. Sada, nova istraživanja objavljena 16. jula u časopisu Nature Astronomy napokon su pronašla izravne dokaze o skrivenoj vodi na Mjesecu, potencijalno postavljajući temelje za buduće iskorištavanje resursa i izgradnju baza na našem najbližem prirodnom satelitu.

Nalazi također sugerišu "da molekule vode mogu opstati u osvijetljenim područjima Mjeseca kao hidratizirani soli," napisali su istraživači u studiji.

Dobre vijesti: Dato pozitivno mišljenje za smanjenje cijene gasa, hoće li Vlada FBiH poslušati?

Našli i amonijak

Misija Chang'e 5, nazvana po kineskoj božici Mjeseca, bila je peta u nizu kineskih misija na Mjesec. Chang'e 5 sletjela je na mjesečevu površinu kako bi prikupila materijal prije povratka na Zemlju s teretom u decembru 2020. Od tada znanstvenici analiziraju stijene u vraćenom uzorku i sada su otkrili prisutnost minerala s hemijskom formulom (NH4)MgCl3·6H2O, koji sadrži više od 40 posto vode.

Otkriće će pomoći Kini da poboljša svoje razumijevanje resursa dostupnih na Mjesecu, koje planira koristiti u budućim svemirskim misijama.

Revolucija u astronomiji: NASA šalje 'umjetnu zvijezdu' u svemir

Sličnost minerala s vulkanskim stijenama pronađenim na Zemlji sugerira da su ga vjerovatno proizveli sada izumrli vulkani na Mjesecu. Nije samo prisutnost vode ta koja je uzbudila naučnike — pronađen je i amonijak, još jedan ključni sastojak raketnog goriva. "Prisustvo amonija ukazuje na složeniju historiju mjesečevog degasiranja [vulkanskog] i ističe njegov potencijal kao resursa za lunarnu nastambu," napisali su istraživači u studiji.

Ko će doći prvi

Kina nije jedina zemlja koja želi iskoristiti mjesečeve prirodne resurse — NASA-in administrator Bill Nelson ranije je izjavio da brzina i napredak kineskih lunarnih misija zapravo stavljaju zemlju "u utrku" s SAD-om za dolazak na južni pol Mjeseca, piše Klik.hr.

"Moja zabrinutost je da oni stignu tamo prvi i kažu: 'ovo je naše područje, vi ostanite vani,'" rekao je Nelson zakonodavcima na kongresnom saslušanju 30. aprila. "Jer južni pol Mjeseca je važan dio. Mislimo da tamo ima vode, a ako ima vode, onda ima i raketnog goriva."

Spektakl u svemiru: Uskoro ćete na nebu vidjeti nešto što se doživi samo jednom u životu

Kina je nedavno spustila rovere na Mjesec i Mars te dovršila izgradnju svemirske stanice Tiangong 2022. Također predvodi izgradnju Međunarodne lunarne istraživačke stanice, koja bi trebala biti dovršena do 2030. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak