Nevjerovatno otkriće: Crna rupa se aktivirala pred očima naučnika

4
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno otkriće: Crna rupa se aktivirala pred očima naučnika
Foto: Science Explorer / Otkrivena ogromna crna rupa u blizini našeg Sunčevog sistema

Naučnici vjeruju da je ova crna rupa dobila novu količinu materijala za "proždiranje", što je dovelo do naglog povećanja svjetline.

Ovo oživljavanje crne rupe, smještene u središtu galaksije SDSS1335+0728, udaljene 300 miliona svjetlosnih godina, nešto je što astronomi dosad nisu vidjeli.

Do otkrića je došlo kada je Zwicky Transient Facility u Kaliforniji zabilježio nagli skok u svjetlini te galaksije 2019. godine. Daljnja promatranja otkrila su da je galaksija postala četiri puta svjetlija u ultraljubičastim frekvencijama te da emitira deset puta više X-zraka nego prije. 

Ubjedljivo najzdravija namirnica, ali je niko ne jede: Dobra je za srce do slabe kose

Ubjedljivo najzdravija namirnica, ali je niko ne jede: Dobra je za srce do slabe kose

Četiri godine kasnije, galaksija i dalje postaje sve svjetlija. Istraživači će svoja otkrića objaviti u časopisu Astronomy and Astrophysics. Paula Sánchez Sáez, astronomkinja iz Europskog južnog opservatorija u Njemačkoj i glavna autorica studije, izjavila je: "Zamislite da godinama promatrate mirnu galaksiju, a onda odjednom njezina jezgra počinje pokazivati dramatične promjene u svjetlini."

Supermasivne crne rupe nalaze se u središtima većine galaksija, uključujući i našu. Njihova snažna gravitacija privlači prašinu, plin, zvijezde i planete. Iako svjetlost ne može pobjeći iz crne rupe, sjajna materija koja se kovitla oko nje može emitirati svjetlost. Kada materija padne preko horizonta događaja crne rupe, zauvijek je izgubljena.

Nevjerovatno otkriće

Naučnici nisu sigurni što je uzrokovalo iznenadno povećanje svjetline, no smatraju da je najvjerojatniji uzrok novi materijal koji je crna rupa počela "proždirati". Claudio Ricci, astronom na Univerzitetu Diego Portales u Čileu, izjavio je: "Mogli smo promatrati buđenje masivne crne rupe koja je počela hraniti plinom iz svoje okoline."

Druga hipoteza je da astronomi svjedoče plimnom poremećaju, gdje zvijezda ili gruda materije proizvodi bljesak dok je rastegnuta i rastrgana gravitacijom crne rupe. Takvi događaji obično traju kraće, nekoliko stotina dana, a ne nekoliko godina.

Astronomi će sada provesti dodatna promatranja kako bi otkrili uzrok ovog iznenadnog buđenja. Sánchez Sáez je naglasila da bez obzira na prirodu varijacija, ova galaksija pruža vrijedne informacije o rastu i evoluciji crnih rupa. Promatranja uz pomoć najsuvremenijih instrumenata, poput onih na Extremely Large Telescope (ELT) koji se trenutno gradi u Čileu, trebala bi pružiti više uvida u ovaj fenomen, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije