Mjesec se polako udaljava od Zemlje: Naučnici otkrili šta to znači

2
Radiosarajevo.ba
Mjesec se polako udaljava od Zemlje: Naučnici otkrili šta to znači
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Mjesec, naš najbliži susjed u Sunčevom sistemu, polako se udaljava od Zemlje, što bi moglo imati značajan utjecaj na naš svakodnevni život.

Studija provedena na Univerzitetu Wisconsin-Madison otkrila je da se Mjesec svake godine udaljava od Zemlje za 3,82 cm.

Prema istraživanju, koje je vodio profesor geoznanosti Stephen Meyers, u dalekoj budućnosti to bi moglo rezultirati produženjem dužine dana na Zemlji. "Kako se Mjesec udaljava, Zemlja je poput klizača na ledu koji usporava dok širi ruke," objasnio je Meyers. "Naša je ambicija koristiti astrohronologiju kako bismo odredili vrijeme u najudaljenijoj prošlosti i razvili vrlo stare geološke vremenske skale", piše Mirror

Porezna uprava FBiH u akciji: Izrečene novčane kazne u iznosu od 150.000,00 KM

Porezna uprava FBiH u akciji: Izrečene novčane kazne u iznosu od 150.000,00 KM

Iako će proći mnogo vremena prije nego što osjetimo značajnu razliku, s trenutnom brzinom udaljavanja Mjeseca, naši dani bi za 200 miliona godina mogli trajati 25 sati. Ovaj proces može izgledati spor, ali njegove dugoročne posljedice mogle bi biti dalekosežne.

Osim ovog otkrića, naučnici su nedavno pronašli špilje na Mjesecu koje bi mogle revolucionirati buduća putovanja i život na Mjesecu. Ekstremni klimatski i temperaturni uvjeti na površini Mjeseca uvijek su predstavljali problem za stručnjake koji nastoje omogućiti ljudski život na tom nebeskom tijelu, ali špilje ispod površine mogle bi pružiti potencijalno rješenje.

Još jedna značajna novost dolazi iz nedavne ekspedicije koja je otkrila tragove vode u mjesečevom tlu. Ovi nalazi mogli bi imati veliki utjecaj na buduće misije i mogućnosti dugoročnog boravka ljudi na Mjesecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije