YouTuber snimio misteriozne objekte koji lete preko pomračenja: Astronomi sumnjaju da su sateliti

0
Radiosarajevo.ba
YouTuber snimio misteriozne objekte koji lete preko pomračenja: Astronomi sumnjaju da su sateliti
Foto: Printscreen / Sunčeva pomračina

Inženjer aerospace-a i YouTuber Destin Sandlin snimio je videozapise nekoliko neidentificiranih objekata koji su prošli pored potpune sunčeve pomrčine 8. aprila 2024. godine.

Sandlin, poput mnogih drugih, putovao je do putanje totaliteta kako bi pokušao snimiti i fotografirati pomračenje. Kada je pregledao snimke, primijetio je nekoliko čudnih objekata koji su prolazili pored Sunca i Mjeseca.

"Kada sam počeo pregledavati ove snimke, želio sam vidjeti C2 [kada počinje pomračenje] i C3 [kada završava pomračenje], Baileyjeve perle, oko rubova planina Mjeseca, zar ne?" rekao je Sandlin u videu na svom YouTube kanalu SmarterEveryDay.

Ramo Isak okupio članove Snage naroda u Sarajevu: Evo koji su im planovi za naredni period

Ramo Isak okupio članove Snage naroda u Sarajevu: Evo koji su im planovi za naredni period

"Tako sam počeo gledati, a onda sam shvatio da nešto leti nebom, upravo kod C3. To bi mogao biti kukac, možda avion, ili možda satelit."

Gledajući još snimaka, pronašao je drugi objekt koji je preletio lice Mjeseca.

Sandlin vjeruje da su objekti sateliti, što je vjerodostojna hipoteza, iako su neki astronomi postavili pitanja o tome da li je to moguće.

Prvo je pokazao snimke astronomu Jonathanu McDowellu, čiji je prvi dojam bio da se objekti kreću prebrzo da bi bili sateliti. Pretpostavio je da objekti vjerojatno nisu daleko i brzo, već blizu i prilično brzi. Ukratko, mislio je da su to kukci.

Međutim, McDowell je objasnio da koristeći Sunce kao referencu, možemo izračunati koliko brzo se kretalo (pretpostavljajući da je bilo otprilike na visini satelita u niskoj orbiti). Pretpostavljajući da je putovao otprilike 500 kilometara (310 milja) udaljenosti, brzina bi mu bila otprilike brzina satelita, što znači da teorija o satelitima možda nije isključena.

Sandlin je zatim kontaktirao druge u području da vidi jesu li i oni to vidjeli. YouTuber udaljen oko 30 metara (100 stopa) snimio je što izgleda kao isti prvi objekt kada su snimci promijenjeni u veličini i postavljeni preko Sandlinovog videa. Dakle, to isključuje kukce, zar ne?

Možda. Objekti u oba videa nisu savršeno poravnati. Iako se podudaraju u brzini i smjeru, jedan izgleda dalje udesno. Pretpostavljajući da su oba isti objekt, to vam omogućava da izračunate (vrlo približno, budući da tačna udaljenost između dva YouTubera nije poznata) udaljenost.

Postoji još jedan problem s idejom o satelitima. Jedan od tih velikih krugova iza objekta je Sunce, pa kako su oni osvijetljeni?

"Imam snažne sumnje da su to sateliti", napisao je dr. Marco Langbroek, predavač na odjelu za optičko praćenje svemira na Tehničkom sveučilištu u Delftu u Nizozemskoj. "U položaju pomračenog sunca, fazni kut satelita je 180 stepeni - tj. gledate njihove "tamne strane": one (kao mjesec ispred sunca!) nisu osvijetljene i stoga ne bi trebale biti vidljive."

Postoje sugestije da su sateliti mogli biti osvijetljeni reflektiranim svjetlom s Zemlje, ali i to ima problema. Langbroek dodaje da objekti na videu izgledaju previše svijetlo za svjetlost Zemljine sjene.

Drugi su sugerirali da bi objekti mogli biti meteori ili svemirski otpad bliži Zemlji. Slični objekti viđeni su tokom pomračenja 2017. godine, piše iflscience.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije