Regruteri ovo ne žele vidjeti u CV-u: Greška koja može smanjiti šanse za novi posao

1
Radiosarajevo.ba
Regruteri ovo ne žele vidjeti u CV-u: Greška koja može smanjiti šanse za novi posao

Svi smo bili u prilici da šaljemo CV na mnoge adrese, a često budemo odbijeni bez navedenog razloga. 

Lojalnost kompaniji može isplatiti ili ne, a regruteri na tržištu rada su neumoljivi kada su u pitanju kvalifikacije koje morate imati za određenu poslovnu poziciju. 

No, jedna stvar u vašem CV-u ih može odbiti, te tako smanjiti vaše šanse za dobijanje posla, piše Blic.rs

FK Sarajevo zasluženo savladalo FK Radnik: Nastavlja se savršen učinak izabranika Zorana Zekića

Ukoliko ste često mijenjali poslove, te na jednom ostajali kratko, ponekad i par mjeseci, regrutere to može navesti na razmišljanje "Da li je ta osoba dobar izbor za ovu poziciju?"

"Ako ste bili u jednoj kompaniji osam mjeseci, možda ćete i u novoj kompaniji biti samo osam mjeseci", naveo je stručnjak za karijeru Drew McCaskill

Biser Jadrana nudi dobro plaćene poslove: Plate idu i do 9.000 eura

34 posto regrutera je reklo da bi uvid u radnu historiju u kojoj nedostaje poslovni pravac mogao negativno da utiče na odluku o nekom kandidatu. 

Ukoliko je i vaš CV "šaren", potrudite se da imate objašnjenje zašto ste često mijenjali radne pozicije, navodi stručnjak. 

Možda kada ste započeli svoju karijeru, niste bili sigurni da li biste želeli da se bavite prodajom ili marketingom, pa ste pokušali da radite oba posla. Možda ste morali da date otkaz da biste se brinuli o bolesnom članu porodice tokom pandemije. Možda je bilo otpuštanja u vašoj prethodnoj kompaniji.

McDonald’s objavio prosječnu platu koju daje zaposlenicima: Zovu zainteresirane da im se jave

Samo "treba da imate objašnjenje zašto" je to bila vaša putanja, rekao je McCaskill. 

"Nedostaci u karijeri nemaju isti negativan uticaj koji bi imali prije pet godina. Pogotovo ako imate zaista sažet razlog zašto ste imali karijerni jaz. Recite im da ste se brinuli o starijem roditelju, uzeli ste godinu dana pauze zbog svog mentalnog zdravlja – šta god da je", istakao je on.

Ako ste mijenjali profesije ili ste se kratko zadržali na nekim pozicijama, možete da kažete: "Evo šta sam dobio od svakog od tih iskustava zbog kojih sam sada zaista dobar za ovu ulogu. Objasnite to kao prednost."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak