Biser Jadrana nudi dobro plaćene poslove: Plate idu i do 9.000 eura

0
Radiosarajevo.ba
Biser Jadrana nudi dobro plaćene poslove: Plate idu i do 9.000 eura
Foto: Pixabay.com / Venecija: Takse će donijeti do 50 miliona eura godišnje

Venecija, jedno od najpopularnijih talijanskih turističkih odredišta, nudi mogućnost rada i života u njoj za nevjerojatnih 106 hiljada eura (206 hiljada KM) godišnje plaće. Traže se gondolijeri koji će voziti turiste kultnim gradskim kanalima, piše Express.

Kandidati moraju imati 18 i više godina i završenu školu te moraju znati plivati. Također moraju govoriti talijanski. Oni koji postanu gondolijeri prvo će morati krenuti na šestomjesečni tečaj, a on košta oko 680 eura (1.227 KM) za 400 sati obuke.

Nakon završetka obuke kandidat dobiva svjedodžbu i dozvolu za vožnju u renomiranom odijelu gondolijera, a od tada je odgovoran za održavanje svoje 11-metarske gondole.

Ismet Gavrankapetanović reagira: “Volio bih da znam zašto se ministar Rimac toliko prepao'

Ismet Gavrankapetanović reagira: “Volio bih da znam zašto se ministar Rimac toliko prepao'

Cijena vožnje: 80 eura (155 KM) za trideset minuta

Web stranica Civitatis Venice pokazuje koliko je skupa vožnja gondolom, ali i da oni u toj industriji mogu zaraditi velik novac: 'Službena tarifa za 30-minutnu vožnju gondolom iznosi 80 eura (155 KM).

Cijena ide do 100 eura (194 KM) od 19 sati nadalje. Ako želite da gondolijer pjeva ili svira neki instrument tokom vožnje, morat ćete dodatno platiti.'

Venecija uvela restriktivne mjere za turiste

Popularnost Venecije nije došla bez problema. Grad je u junu donio nove mjere da bi pokušao dovesti turističke brojke na prihvatljivu razinu. Turističke grupe sada mogu imati najviše 25 osoba, a zvučnici su zabranjeni u gradu da bi se izbjegla buka, piše tportal.

Simone Venturini, gradski vijećnik za turizam, rekao je: "Moramo pronaći novu ravnotežu između turista i stanovnika. Moramo zaštititi prostore za stanovnike i moramo obeshrabriti dolazak dnevnih izletnika određenim danima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije