Venecija uvodi nova pravila: Ograničavaju se turističke grupe na 25 ljudi

0
AA
Venecija uvodi nova pravila: Ograničavaju se turističke grupe na 25 ljudi
Foto: Anadolija / Park "Mala Venecija"

Italijanski grad Venecija najavio je u subotu, 30. decembra, nova ograničenja u pogledu broja ljudi u turističkim grupama, što je najnoviji potez za smanjenje pritiska masovnog turizma u ovom gradu.

Počevši od juna, grupe će biti ograničene na 25 osoba, ili otprilike polovinu kapaciteta turističkog autobusa, a upotreba zvučnika, "koji mogu stvoriti zabunu i smetnje", bit će zabranjena, navodi se u saopćenju grada.

Gradski zvaničnik zadužen za sigurnost Elisabetta Pesce rekla je da je politika usmjerena na poboljšanje kretanja grupa kroz historijski centar Venecije, kao i na vrlo posjećena ostrva Murano, Burano i Torcello.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Grad je ranije najavio planove za testiranje nove naknade za jednodnevni izlet ove godine. Naknada od pet eura po osobi će se primjenjivati na 29 dana između aprila i sredine jula, uključujući većinu vikenda. Namijenjen je regulaciji gužvi, poticanju dužih posjeta i poboljšanju kvalitete života stanovnika Venecije.

Kulturna agencija UN-a je dva puta navela utjecaj turizma na grad u laguni kao glavni faktor, razmatrajući stavljanje Venecije na UNESCO-ov popis mjesta baštine u opasnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije