Učesnik nesreće u Veneciji: 'Bilo je kao zemljotres, odjednom sam se našao okružen mrtvacima'

1
Radiosarajevo.ba
Učesnik nesreće u Veneciji: 'Bilo je kao zemljotres, odjednom sam se našao okružen mrtvacima'
Foto: X.com / Nesreća u Italiji

Dok se Marko Baković, suprug poginule Antonele Baković koja je stradala u slijetanju autobusa s nadvožnjaka u blizini Venecije, na bolničkoj postelji oporavlja od teških povreda koje je zadobio u tom istom autobusu smrti, italijanski istraživači bilaze pet venetskih bolnica u kojima su smješteni preživjeli.

Neki od 15 povrijeđenih su i dalje u veoma teškom stanju, a neki su ipak bili sposobni dati izjavu, opisati ono čega se sjećaju od utorka navečer, 3. oktobra, u 20 sati kada im se doslovno okrenuo cijeli njihov život.

S višestrukim nagnječenjima tijela, dok stišće mobitel u ruci koji mu je na bolničkoj postelji trenutno jedini kontakt s porodicom nakon što mu je otac u autobusu smrti izgubio život, Aleksandr Lomakin (38) vrlo emotivno prepričava trenutke užasa i onog što je uslijedilo.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

"S ocem Vasilom sam bio na putovanju, proveli smo prekasan dan u Veneciji i najednom se sve okrenulo. Čuo sam iznenadni udarac kao da je zemljotres. Pod nogama nam se izmaknulo tlo i našao sam se najednom okružen mrtvim tijelima, krv posvuda, ozlijeđeni...

U padanju sam se pokušao zaštititi prekrivajući rukama glavu. Udarac je bio presnažan, autobus je padao bez ikakve kontrole nakon što je naglo skrenu u desno i ne razumijem kako je uopšte došlo do nesreće. Čudo je da sam živ", kaže za italijansku La Nuovu Lomakin svjestan da će za istraživače njegovo svjedočenje biti od velike važnosti, kao i svih ostalih preživjelih.

Pojavio se snimak stravične nesreće u Veneciji: Nejasno kako je autobus pao

Pojavio se snimak stravične nesreće u Veneciji: Nejasno kako je autobus pao

Za očevu smrt saznao je tek iza 12 sati. Na put u Italiju s ocem je krenuo kako bi oslobodio misli od strahota koje su proživjeli u Ukrajini.

"Kamp Hu u Margheri smo odabrali za smještaj jer smo mogli provoditi dane na moru i u obilasku jedinstvenog grada na svijetu. Psiholog u bolnici je bio prisutan kad su mi saopštili da je otac preminuo. To je vijest koja nikako ne sjeda, utučen sam.

Ono što želim je nakon svega saznati šta se zapravo dogodilo. Želim znati ko je odgovoran", suznih je očiju zaključio shrvani Lomakin, ponovivši da svi koji su pretrpjeli gubitak moraju dobiti odgovor na pitanje zašto je do nesreće došlo i zašto je toliko ljudi poginulo, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije