Ne morate sa podočnjacima na posao: Ovo su jednostavni načini kako da ih sakrijete

0
Radiosarajevo.ba
Ne morate sa podočnjacima na posao: Ovo su jednostavni načini kako da ih sakrijete
Pixabay / Ilustracija

Gotovo da nema ni jedne osobe, posebice kada je riječ o djevojkama i ženama, naročito u zrelijim godinama, a koje muku ne muče s podočnjacima.

Oni nisu samo estetski problem, jer ljudi kojima su izraženi, u pravilu se doimaju stariji, umorni, neispavani, iscrpljeni, već su u mnogim slučajevima i znak neke moguće bolesti u organizmu, piše beauty portal Femina.

Sjene, a naročito omražene vrećice ispod očiju, koje, ne samo da postaruju lice, već ono djeluje i podbuhlo, uglavnom nastaju kao posljedica godina, ali i nezdravih životnih navika, iako su mnogima oni urođeni, odnosno, imaju genetske predispozicije za njih još od mladosti, a često su i nasljedni, nažalost.

Objavljen snimak iz škole u Sanskom Mostu nakon što se desilo krvoproliće

Objavljen snimak iz škole u Sanskom Mostu nakon što se desilo krvoproliće

Efikasni trikovi za ublažavanje nepravilnosti

Ipak, postoji mnogo načina kako ih možemo ublažiti, malo ispeglati i izgledati ljepše i zdravije, stoga vam donosimo nekoliko najjednostavnijih, a učinkovitih savjeta. Najčešći uzrok stvaranja podočnjaka ipak je starenje, budući da se s godinama sve više smanjuje proizvodnja vezivnih vlakana, kolagena i elastina pa koža ispod oka postaje tanja, prozirnija i opušta se.

Upravo zbog gubitka potkožnog masnog tkiva povećava se razmak između područja ispod oka i obraza, što rezultira udubljenjem u kojima se stvaraju podočnjaci. Ako je riječ o genetskim podočnjacima, oni se još više mogu produbiti ako ne spavamo dovoljno, pušimo, pijemo alkohol, konzumiramo masnu i nezdravu hranu…

Kreme protiv podočnjaka

Od kozmetičkih preparata tamne i vrećaste podočnjake najbolje će ublažiti kreme za područje oko očiju koje sadrže vitamine A, B5, C, E, ili K, retinol, kao i one s ekstraktom zelenog čaja, aloje, ginsenga, arnike, krastavca, ili kofeina.

One djeluju antioksidativno, neutraliziraju pojavu tamnih krugova, ublažavaju natečenost, smanjuju fine linije te pomlađuju kožu oko očiju. Također, u ublažavanju ove neugodne pojave na licu mogu značajno pomoći i ricinusovo, jojobino, ili kokosovo ulje.

Limfna drenaža

Uz kozmetičke pripravke, pri ublažavanju tamnih, ili natečenih podočnjaka odlično može pomoći limfna drenaža lica koja čisti metabolički otpad i višak tekućine iz vezivnog tkiva te tako ublažava i prevenira natečenost.

Zbog ovih grešaka u šminkanju izgledate 10 godina starije: Prestanite sa ovim na vrijeme

Zbog ovih grešaka u šminkanju izgledate 10 godina starije: Prestanite sa ovim na vrijeme

Nakon čišćenja lica ispod svakog oka, prstenjakom i srednjim prstom, nježno utapkajte kremu za područje oko očiju. Zatim nježnim i ujednačenim pokretima počnite masažu: krenite od korijena nosa prelazeći prstom ispod očiju u smjeru prema uhu i odvojite za ovaj mali ritual svaki dan barem pet minuta.

Roleri od žada

Oni se upotrebljavaju još od drevnih vremena za uljepšavanje, a posebno se time liječilo podočnjake na Istoku, koristeći rolere od žada, ili ružičastog kvarca, što je bio drevan običaj još u Kini, Koreji i u Japanu, u kojima su žene posebnu pažnju posvećivale njegovanju svojega porculanskog tena.

Kupite maleni roler i svakodnevno ga nježno valjajte ispod očiju – uvijek u smjeru unutarnjeg kuta oka prema van, a da bi rezultat bio još bolji, držite ga netom prije uporabe u frižideru, što će dodatno osvježiti oči.

Hladni oblozi

Ovo je najjeftinije i najjednodnostavnije rješenje - oblozi od ohlađenih vrećica čaja kamilice, zelenog, ili crnog čaja mogu biti od velike pomoći. Kamilica djeluje protuupalno i umirujuće pa može ublažiti natečenost vjeđa, kao i zeleni i crni čaj koji djeluju adstrigentno zahvaljujući taninima.

U prokuhanu vodu dodajte po dvije vrećice čaja po izboru. Zatim vrećice stavite u frižider pa ih ohlađene stavite na oči i držite 15-ak minuta. Izvrsna pomoć je i svježi krastavac, koji će hidratizirati i zategnuti kožu oko očiju te ublažiti natečenost. Narežite krastavac na kolutiće, ohladite ih kratko u zamrzivaču pa ih položite na oči i držite 15 do 20 minuta, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije