Recept za slatkiš iz serije Squid Game zaludio internet

0
Radiosarajevo.ba
Recept za slatkiš iz serije Squid Game zaludio internet

U poslijeratnoj Južnoj Koreji ovaj slatkiš prodavao ispred škola i u trgovinama s igračkama. 

Besplatni slatkiš Dalgona dobila bi djeca koja bi iglom izrezbarila oblik koji je utisnut a da ne pukne ili se ne otkrhne. Ta se igra zvala Ppopgi, a u malo žešćem je obliku prikazana u najpopularnijoj Netflixovoj seriji svih vremena – Squid Game. 

Ovaj je korejski slatkiš postao popularno poznat zbog serije Squid Game. Trebaju vam samo dva sastojka.

Poznati bh. ilustrator oduševio objavom nakon pobjede Bosne i Hercegovine nad Hrvatskom

Sastojci 

4 kašike šećera
¼ kašike sode bikarbone
malo ulja za oblikovanje

Priprema 

S obzirom da je s karamelom i sličnim stvarima potrebno raditi brzo jer je osjetljiva na temperaturu, najbolje da sve pripremite i tek onda se bacite na topljenje šećera.

Mali lim za pečenje po dnu obložite masnim papirom. Pored toga, pripremite džezvu čijim ćete dnom “zgnječiti” smjesu kasnije kad je izlijete na masni papir i odmah sad to dno premažite s malo ulja.

Isto napravite s kalupom za izrezivanje keksa, odaberite koji god vam je oblik najdraži ili njih više – srce, krug, zvijezda, što god imate kod kuće. Važno je da sve čime oblikujete dalgona slatkiše bude lagano nauljeno da se ne zalijepi za smjesu od šećera i sode bikarbone, piše Index.hr

Pored šporeta pripremite tačnu količinu sode bikarbone da vam bude pri ruci kad rastopite šećer.

Napravite karamelu 

U malom loncu ili tavi rastopite šećer na laganoj vatri. Cijelo vrijeme miješajte drvenim štapićem ili malom kuhačom. Kad se šećer potpuno rastopi i dobije zlatnu boju, maknite ga s vatre. Nemojte da posmeđi jer će tada imati gorak okus.

Umiješajte sodu bikarbonu

Smjesa će se početi pjeniti i dobit će svjetliju boju. Upravo to i želite. Sad je izlijte na pripremljeni masni papir, razdijelite tako da vam ispadnu četiri komada.

Oblikujte

Svaki komad ili krug smjese brzo dok se još da oblikovati pritisnite nauljenim dnom džezve tako da bude debeo oko pola centimetra, može i malo tanje.

Na sredinu svakog slatkiša utisnite kalup za izrezivanje keksa i odmah maknite. Bitno je da vam ostane urezani oblik kalupa kojeg ste odabrali. Pustite da se skroz ohladi, a to će biti za par minuta.

Video recepta pogledajte u nastavku:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak