Pogledajte kako bi izgledalo da jedan od najvećih asteroida udari u Zemlju

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako bi izgledalo da jedan od najvećih asteroida udari u Zemlju

Vesta je jedan od najvećih objekata u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, a najveći asteroid poznat po svojoj složenosti i raznolikosti.

Otkrivena je 29. marta 1807. godine od njemačkog astronoma Heinricha Wilhelma Olbersa, koji je asteroid nazvao po rimskoj božici domaćeg ognjišta, Vesti.

Vesta ima promjer od oko 525 kilometara, što ga čini drugim najvećim objektom u asteroidnom pojasu, odmah nakon patuljastog planeta Ceresa. Njegova masa čini gotovo devet posto ukupne mase svih objekata u asteroidnom pojasu. Vesta je dovoljno velika da je pod uticajem vlastite gravitacije poprimila sferni oblik, što je karakteristika većih tijela u Sunčevom sistemu.

Incident u Americi: U ogromnom požaru izgorjelo 1.500 automobila

Jedna od najzanimljivijih funkcija Veste je njen kompleksan površinski sastav. Površina pokazuje raznolike geološke oblike, uključujući duboke krateri, planine i doline. Najistaknutiji krater je krater Rheasilvia, koji se prostire na južnoj hemisferi Veste.

Ovaj ogroman udarni krater ima promjer od oko 505 kilometara i dubinu od oko 13 kilometara, a u njegovom središtu se nalazi planina koja se izdiže skoro 22 kilometra iznad okolnog terena, što je čini jednom od najviših planina u Sunčevom sistemu.

Vjerovatno ste se barem jednom u životu upitali šta bi se dogodilo da takav asteroid udari u Zemlju. Jedan video na YouTubeu prikazuje upravo to, a prizor nije nimalo simpatičan niti lijep.

Na videu se objašnjava kako bi udar Veste otpustio energiju milijardi nuklearnih bombi. Zabio bi se duboko u Zemlju, a posljedice bi bile strašne te bi cijela Zemlja postala - pustoš. Zrake Sunca ne bi dolazile do Zemlje, biljke bi umrle, a postoji šansa da bi puknuti dijelovi udarili i Mjesec. Temperature bi pale, a postoji šanse i da bi "zavladalo" novo ledeno doba, a ljudi? Ljudi ne bi bilo, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak