Ovo su zanimanja koja izazivaju najviše stresa: Možda i vaš posao spada u ovaj spisak

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su zanimanja koja izazivaju najviše stresa: Možda i vaš posao spada u ovaj spisak

U istraživanje su uzeti u obzir faktori poput obrazovnih zahtjeva, plaća, projiciranog rasta poslova te prosječnih razina stresa kako bi se dobili važni uvidi u ova zahtjevna područja. Na vrhu popisa su advokati, s alarmantnih 80 posto in-house advokata koji prijavljuju povišene razine stresa ili izgaranja.

Pravna profesija obilježena je zahtjevnim radnim opterećenjem, tijesnim rokovima i težinom pravnih problema klijenata. Blizu njih su inspektori za usklađenost, koji se snalaze u složenim pravilima i etičkim izazovima u industrijama poput zdravstva i financija.

Šezdeset posto inspektora za usklađenost doživljava visoke razine stresa zbog zahtjevnosti svog posla. Radnici u građevinarstvu zauzimaju treće mjesto na popisu, suočeni s teškim fizičkim radom, dugim radnim satima i nesigurnošću posla.

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Aldina koji je 2016. godine živ spaljen

Nevjerojatnih 58 posto radnika u građevinarstvu izvještava o izgaranju. Bračni i porodični terapeuti, unatoč vitalnoj ulozi u pomoći pojedincima s emocionalnim poteškoćama, suočavaju se s stopama izgaranja od preko 50 posto.

Složenost porodičnih dinamika pridonosi njihovim razinama stresa. Hitna medicinska pomoć, suočena s hitnim situacijama i nepravilnim radnim satima, također doživljava izgaranje, s preko 50 posto prijavljenih tijekom svoje karijere.

Vatrogasci, poznati po svojim intenzivnim fizičkim i mentalnim zahtjevima, također se bore s izgaranjem, s gotovo polovicom vjerovatnoće da će ga doživjeti. Savjetnici za mentalno zdravlje, iako ključni u podršci mentalnom blagostanju pojedinaca, suočavaju se sa stresom i izgaranjem, pri čemu 45 posto prijavljuje visoke razine stresa.

Ovo su znakovi koji upozoravaju da vaša koža trpi pojačani stres

Savjetnici za rehabilitaciju, pomažući ljudima s invaliditetom, također doživljavaju izgaranje stopom od 45 posto. Hirurzi, visoko poštovani zbog svojeg zahtjevnog rada, suočavaju se s stopama izgaranja od 40 posto zbog dugih radnih sati i visokorizičnih operacija. Na kraju, tehničari za kardiovaskularnu dijagnostiku.

Tehničari za kardiovaskularnu dijagnostiku pružaju brigu o pacijentima iz prve ruke i tako doživljavaju izgaranje stopom od 33,3 posto, ističući izazove u njihovom području.

Svaka profesija na ovom popisu ističe važnost učinkovitih strategija upravljanja stresom i sistema podrške kako bi se osiguralo blagostanje stručnjaka u zahtjevnim karijerama, piše Mastersdegree.net.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak