Ovo su najsigurnije zemlje u koje biste mogli pobjeći ako Putin zaista pokrene nuklearni rat

5
Radiosarajevo.ba
Ovo su najsigurnije zemlje u koje biste mogli pobjeći ako Putin zaista pokrene nuklearni rat

Vladimir Putin nedavno je zaprijetio Zapadu da je Rusija i dalje u stanju borbene pripravnosti i da je potpuno spremna za nuklearni rat.

Nuklearno oružje spremna je upotrijebiti, kaže Putin, ako suverenitet Rusije bude ugrožen. Takve prijetnje iznova su aktualizirale pitanje koje su zemlje najsigurnije u slučaju da zaista izbije novi globalni rat. Britanski mediji donijeli su listu od 12 zemalja čiji bi teritoriji mogli biti najmanje opasna mjesta u ovom katastrofalnom slučaju.

Na prvom mjestu liste, koja je sastavljena abecednim redom, nalazi se cijeli kontinent, a ne država – Antarktika. Njeno uključivanje na ovaj popis samo je po sebi razumljivo: to je kontinent to bez autohtonog ljudskog stanovništva koji vjerovatno ne bi bio meta razaranja.

Ministrica Pozder najavila da će se u FBiH kažnjavati nelegalno odlaganje otpada na deponijama

Iduća je Argentina, koja bi mogla biti zemlja u kojoj bi velik broj stanovnika mogao preživjeti glad nakon eventualnog katastrofalnog nuklearnog rata. U Argentini je velika količina otpornih usjeva poput pšenice.

Treći je na popisu Butan koji je, nakon pridruživanja Ujedinjenim narodima, proklamirao svoju neutralnost, što bi zemlji, u kombinaciji s teško prohodnim planinskim lancima moglo dati dozu sigurnosti.

Zatim slijedi Čile s najdužom svjetskom obalom koja, poput Argentine, također ima veliku količinu različitih usjeva i prirodnih resursa.

Fidži je peti na popisu – potpuno izolirana otočna država u Tihom oceanu u kojoj živi oko milion ljudi. Najbliža susjedna država, a pojam 'susjedna' valja shvatiti vrlo uvjetno, jest Vanuatu, udaljen više od hiljadu kilometara. Zemlja je bogata mineralima i ribom te bi mogla biti dobar odabir za one koji se žele izolirati od ostatka svijeta.

Na popisu se nalazi i Grenland koji također nije samostalna država, već pripada Danskoj. Vrlo je izoliran te politički neutralan, a ima i stanovništvo od samo 50-ak hiljada ljudi.

Sljedeći je na popisu Island, koji se redovito smješta na vrhu zemalja prema Globalnom mirovnom indeksu. To znači da je među najmirnijim zemljama na svijetu. Island je izrazito bogat svježom vodom i drugim resursima.

Uz ove male zemlje, osma je na popisu ogromna Indonezija, sa svojih 270 miliona stanovnika, koja se tu našla zbog svog neutralnog statusa. Zemlja posljednjih 80-ak godina slijedi nezavisnu vanjsku politiku i tvrdi da je predana stvaranju svjetskog mira.

Putin upozorio: 'Možete li samo zamisliti da uzvratimo, šta će se dogoditi u cijeloj Europi?'

Deveti je Novi Zeland, koji se također nalazi pri vrhu Globalnog mirovnog indeksa. Planinski teren na teritoriju Novog Zelanda pruža dobro utočište ljudima u slučaju eventualnog napada.

Južna Afrika svoje je mjesto na popisu našla jer je dom velikoj količini raznovrsne hrane, a ima i velike količine plodnog tla i svježe vode. Tvorci liste ističu i njenu modernu infrastrukturu.

Švicarska je također na popisu zbog svoje poznate politike neutralnosti koja traje više stotina godina. Također je štite planine na njenom teritoriju, kao i mnogobrojna izgrađena nuklearna skloništa.

Posljednja je zemlja na popisu Tuvalu, otočna država također smještena u Tihom oceanu. U njoj živi samo 11 hiljada ljudi, i čini se da bi joj manje razvijena infrastruktura i nedostatak prirodnih resursa činio manjom metom za ratovanje, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak